800 Hrvata godišnje oboli od raka štitnjače, umre ih 50!

800 Hrvata godišnje oboli od raka štitnjače, umre ih 50!
D.H.

D.H.

„25. svibnja – Svjetski dan štitnjače“

U Hrvatskoj proteklih 20 godina raste broj oboljelih od raka štitnjače. Od 2000. do danas broj oboljelih se udvostručio te iznosi oko 800 godišnje. Od raka štitnjačje prosječno godišnje umre 50 Hrvata, uglavnom žena.

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. svibnja kao Svjetski dan štitnjače odnosno Tjedan svjesnosti o bolestima štitnjače. Cilj obilježavanja ovog dana je među građanima proširiti svijest o bolestima štitnjače, njihovoj prevenciji i liječenju.

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Prema zadnjim procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svijetu od raka štitnjače oboljelo oko 300.000, a umrlo 40.000 osoba. U Europi je u 2018. od raka štitnjače oboljelo oko 74.000 osoba, a umrlo oko 7.000. Žene čine preko 80% svih novih slučajeva u Europi, te 60% smrti zbog raka štitnjače.

Kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u šezdesetim i sedamdesetim godinama. Rizični čimbenici za rak štitnjače uključuju izlaganje ionizirajućem zračenju, obiteljsku anamnezu raka štitnjače, niski sadržaj joda u prehrani, neke rijetke nasljedne sindrome i ženski spol.

Većina čvorova štitnjače je dobroćudna, a karcinom štitnjače nije krajnje maligan – zloćudan, pa je moguće i normalno očekivano trajanje života ako se dobro liječi.

Tumor se odstranjuje zajedno s kompletnom štitnom žlijezdom, te se zrače eventualni ostaci tkiva štitnjače, kao i u slučaju papilarnog karcinoma.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.