//Lijek za rak dojke i jajnika nije odobren!

Lijek za rak dojke i jajnika nije odobren!

 

„Četiri nova lijeka za Wilsonovu bolest, zaštitu bubrega od zračenja i prevenciju gljivičnih infekcija“

Povjerenstvo za humane lijekove pri Europskoj agenciji za lijekove preporučilo je odobravanje četiri nova lijeka, priopćila je Hrvatska agencije za lijekove i medicinska pomagala HALMED.

Preporučeni lijekovi su:

  • Cufence (trientindiklorid), namijenjen liječenju Wilsonove bolesti, rijetkog nasljednog poremećaja koji uzrokuje nakupljanje bakra u jetri, mozgu i ostalim vitalnim organima. Ovom lijeku je tijekom razvoja dodijeljen status lijeka za rijetke i teške bolesti (orphan status)
  • lijek LysaKare (arginin/lizin), namijenjen zaštiti bubrega od zračenja tijekom radioaktivne terapije lutecijevim (177Lu) oksodotreotidom
  • dva generička lijeka namijenjena liječenju i prevenciji gljivičnih infekcija: Posaconazole Accord (posakonazol) i Posaconazole AHCL (posakonazol)

Povjerenstvo za humane lijekove dalo je negativno mišljenje za lijek Xyndari (glutamin), za koji se očekivalo da će biti korišten u liječenju bolesti srpastih stanica, nasljednog oblika anemije.

Povjerenstvo, nakon ponovnog razmatranja, i dalje stoji pri svom negativnom mišljenju izdanom  za lijek Doxolipad (doksorubicin), koji je trebao biti namijenjen liječenju raka dojke i jajnika.

Istovremeno je započela i procjena učinkovitosti lijekova koji sadrže kombinaciju metokarbamola i paracetamola, namijenjenih za liječenje bolnih mišićnih grčeva.

Povučeni su zahtjevi za davanje odobrenja lijekovima Ambrisentan Zentiva (ambrisentan) i Radicava (edaravon). Ambrisentan Zentiva trebao je biti namijenjen liječenju plućne arterijske hipertenzije (visokog krvnog tlaka u plućnim arterijama), dok je Radicava trebala biti namijenjena liječenju amiotrofične lateralne skleroze, rijetke bolesti živčanog sustava kod koje živčane stanica mozga i leđne moždine, koje upravljaju voljnim pokretima, postupno propadaju, što dovodi do gubitka mišićne funkcije i paralize, priopćio je HALMED.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!