//Besplatno pregledajte madeže

Besplatno pregledajte madeže

 

„Zdravi pod suncem u subotu na splitskim Prokurativama“

U subotu, 15. lipnja na Prokurativama u vremenu od 9 do 13 te  od 16:30 do 20:30 sati provodit će se akcija preventivnih pregleda madeža pod nazivom „Djeluj sada“. Akcija se po prvi puta održava u Splitu u organizaciji Grada Splita, Crvenog križa – Gradskog društva Split i udruge „Zdravi pod suncem“, te u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Gradom Zagrebom.

U akciji sudjeluju liječnici i sestre iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i liječnici iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

U Hrvatskoj 2016. od raka kože umrlo 211 ljudi, registrirano 800 novooboljelih

„O važnosti projekta govori činjenica da je samo ove godine u sklopu akcije u gradu Zagrebu na uzorku od 1.128 Zagrepčana otkriveno 171 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 22 melanoma te oko 149 ostalih zloćudnih tumora kože, što je 20 % od ukupnog broja građana koji su došli na preglede. Ako se uspoređuju rezultate iz 2017. godine s 2018. i 2019. godinom, porast novootkrivenih melanoma je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana je otkriveno 10 melanoma“, ističe Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita.

U Hrvatskoj je u 2016. godini od raka kože umrlo 211 osoba, a bilo je 800 novooboljelih. Trend broja oboljelih od raka kože u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, a u svijetu od njega umre jedna osoba svakih devet minuta.

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Samo 18 posto ljudi u svijetu redovito koristi zaštitu protiv Sunca, iako ih je 88 posto svjesno da izostanak zaštite povećava rizik od dobivanja raka kože.  Više od 90% svih karcinoma kože javljaju se na mjestima izloženi suncu (fotoeksponirana mjesta), a to su lice, vrat, uške, podlaktice i šake. Najzloćudniji karcinom kože je maligni melanom. Melanom se razvija iz pigmentiranih stanica kože (melanocita). Melanociti su normalne stanice u koži koje stvaraju pigment melanin, zbog kojeg naša koža ima pigment. Pod utjecajem sunca tog pigmenta se stvara više, i ima funkciju zaštite stanica od štetnih ultraljubičastih zraka. Svatko može razviti melanom, no ipak ovaj tumor je češći kod osoba svjetlije puti, svjetlih očiju i svijetlije kose, kao i kod osoba s velikim brojem atipičnih (displastičnih) madeža, kod osoba koje su često zadobivale opekline prilikom sunčanja.

Najvažnije je djelovati preventivno te izbjegavati jako sunce od 11 do 17 sati, koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorima i nanositi ih više puta. Obavezno valja nositi laganu odjeću dugih rukava, pokrivala za glavu i sunčane naočale, a sobito važno je izbjegavati prekomjernu uporabu solarija.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!