//Zabrinjavajući pad korištenja kondoma!

Zabrinjavajući pad korištenja kondoma!

 

„Započela kampanja ‘Nema maženja bez paženja’“

Posljednja međunarodna istraživanja pokazuju da mladi u Hrvatskoj o nekim aspektima spolnog i reproduktivnog zdravlja znaju manje nego prije 12 godina . Pri tome je kondome koristilo 60% dječaka i 50% djevojčica što ukazuje na osjetni pad korištenja kondoma među mladima u odnosu na prijašnja razdoblja. Primjerice,  2006. godine kondome je koristilo 82% dječaka i 84% djevojčica.

Ti alarmantni podaci potaknuli su Hrvatski zavod za javno zdravstvo da osmisli kampanju  „Nema maženja bez paženja“. Cilj kampanje koja će trajati do kraja rujna je edukacija i osvješćivanje svih građana Republike Hrvatske, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja putem atraktivnih poruka i vizuala.

U sklopu kampanje „Nema maženja bez paženja“, na 26 plaža od sjevera do juga Hrvatske bit će postavljeni info panoi i svlačionice s ključnim porukama. Kampanja će obuhvatiti neke od najfrekventnijih plaža na Hvaru, u Umagu, Splitu, Poreču, Makarskoj, Crikvenici, na otoku Krku i drugim gradovima i otocima, što će joj dati veliku vidljivost na nacionalnoj razini.

HIV/AIDS, virusni hepatitis

Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 400 osoba ne zna da živi s HIV-om, te nekoliko desetaka tisuća ljudi koji ne znaju da su zaraženi virusnim hepatitisom.  Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2017. godine je zabilježeno ukupno 1.540 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 500 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od HIV-a odnosno AIDS-a umrlo 265 osoba.

Posljednjih pet godina se u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi  100 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om. Odnosno, ovim virusom zaraze se dva stanovnika na njih sto tisuća, što Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. Europski prosjek je šestoro zaraženih na sto tisuća stanovnika.

Klamidija i gonoreja

Hrvati bi trebali biti zabrinuti rastom broja obiljelih od klamidije. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 600 do 800 novih zaraza klamidijom. Od 4 do 16 posto spolno aktivnih Hrvata, ovisno o području iz kojeg dolaze, zarazi se klamidijom.  I broj zaraženih gonorejom se povećava. U 2011. bilo ih je 13, u 2012. 14, jednako toliko registrirano je i u 2013., u 2014. zabilježene su 22 osobe zaražene gonorejom, a 2015. godine njih 17.

HPV

Humani papiloma virus, skraćeno HPV, obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije.  Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i orofarinska (usta i ždrijela) kod muškaraca i žena. Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa). Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 300 žena, a preko 100 ih umre.

Spolne bolesti u svijetu

Hrvatska je turistička zemlja, stoga treba biti svjestan i razmjera spolno prenosivih bolesti u svijetu. Naime, u svijetu se registrira oko 500 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti, a oko 60 posto svih spolno prenosivih bolesti javlja se u osoba mlađih od 25 godina. Isto tako, u svijetu se svake godine registrira 11 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti u populaciji mlađoj od 25 godina.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!