//Kreme i ulja za sunčanje koje potiču preplanulost

Kreme i ulja za sunčanje koje potiču preplanulost

 

„Podizanje svijesti o štetnosti prekomjernog sunčanja bez zaštite“

 

Dani kada je krema za sunčanje bila nepoželjni dodatak na plaži su iza nas. Svjesnost o raku kože, kao i nove formule koje osim zaštite nude i savršenu preplanulost.

Trend preplanulosti pokrenula je, naravno, a tko drugi nego Coco Chanel – koja je svoj neoprez boraveći na jahti  nametnula kao trend.

Preplanuli ten ovisit će o količini nastalog melanina u koži. Za što bolju preplanulost na tržištu postoje preparati koji pospješuju ili ubrzavaju sintezu melanina. Sinteza melanina je jedan od mehanizama zaštite stanica od UV zraka tako da, iako nemaju zaštitni faktor, primjena ovih preparata također pomaže u zaštiti kože tijekom sunčanja. Tu svakako treba napomenuti da se ovakvi preparati koriste kao priprema za izlaganje suncu i nikako kao zaštita dok smo na plaži.

Preparati za poticanje preplanulosti najčešće sadrže tirozin, ulje mrkve, ekstrakt orahove ljuske, maslinovo ulje. Neke od njih možete i sami napraviti:

Sredstvo za brže tamnjenje s orasima i mrkvom

Naribati mrkvu, staviti par tučenih oraha s ljuskom u teglu i sve zaliti s 2 dl maslinova ulja. Ostaviti na suncu zatvoreno dva tjedna. Mazati prije i poslije sunčanja.

                                                               

 

Nevenova mast za ljepšu boju

Nevenova mast sadrži prirodni faktor 4, i ona neće ubrzati značajno tamnjenje, ali će poboljšati kvalitetu kože, a dobivena boja će biti ljepšeg tona.

Maslinovo ulje i limun

Iscijedite sok limuna i pomiješajte s 2,5 dl maslinovog ulja. Ova mješavina korisna je kod sunčanja, ali i nakon sunčanja za regeneraciju kože.

 

                                                                    

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka ima jako visok zaštitni faktor. Između 10 i 30 ovisno o kvaliteti ulja. Vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože, pa tako i sunčanja takve kože. Ako se ulju lješnjaka doda par kapi ulja čajevca i par kapi ulja lavande, posebno je pogodno za zaštitu osjetljive kože lica na suncu osoba koje imaju masnu kožu i sklonu aknama.

 

Ricinusovo ulje

Još jedno ulje koje je korisno u zaštiti lica i kože sklone prištićima i aknama od sunca. Ricinusovo ulje ima zaštitni faktor 6, a uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu.

Eto, sve je tu sada samo morate nabaciti taj predivni brončani ten.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!