//Kancerogene tvari u konopljinom ulju

Kancerogene tvari u konopljinom ulju

 

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda NATURATA organsko ulje konoplje, 250 ml, LOT broja L16038, najbolje upotrijebiti do 1.02.2020., podrijetlom iz Njemačke, koji je proizveden za i na tržište stavlja Naturata AG, Am alten Kraftwerk 6, 71672 Marbach, Njemačka. Na hrvatsko tržište proizvod je stavljen putem trgovine MOJ BIO subjekta u  poslovanju s hranom Eterna d.o.o., Tratinska ulica 65, Zagreb.

Provedenom službenom kontrolom na tržištu u predmetnom proizvodu utvrđena je povećana količina PAH-ova (policiklički aromatski ugljikovodici). Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Policiklički aromatski ugljikovodici nalaze se u ispušnim plinovima automobilskih motora, nastaju tijekom šumskih požara, vulkanskih erupcija, nedovoljnim sagorijevanjem drveta, te industrijskim procesima. Dospijevajući u okoliš, PAH-ovi mogu onečistiti vode, zrak i tlo. Hrana uzgojena u zagađenom okolišu može također sadržavati PAH-ove, pa tako ih nalazimo u voću i povrću, žitaricama, uljima, ali i mesnim i mliječnim proizvodima. Najviše PAH-ova u hranu dospijeva termičkom obradom hrane: zagrijavanjem, prženjem, sušenjem, dimljenjem, roštiljanjem, pečenjem. Slobodni radikali koji nastaju pri zagrijavanju hrane na višu temperaturu stvaraju PAH-ove koje se koncentriraju u masnim sastojcima hrane. Opasni su po ljudsko zdravlje zbog jake mutagenosti i karcinogenosti!

Detaljniji podaci o opozivu proizvoda dostupni su na prodajnom mjestu subjekta u  poslovanju s hranom Eterna d.o.o., Tratinska ulica 65, Zagreb, trgovini MOJ BIO.

Proizvod na hrvatsko tržište stavlja: Eterna d.o.o., Tratinska ulica 65, Zagreb.

I. D.

Doktore, hitno!