//Prvi put kod ginekologa

Prvi put kod ginekologa

 

Na prvi pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni“

Najčešće pitanje mladih djevojaka je kada na prvi ginekološki pregled?

Na prvi pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni. Također, na prvi ginekološki pregled potrebno je otići u nekim od ovih slučajeva: ako imate 16 godina, a još niste dobili menstruaciju, ako primijetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bol tijekom menstruacijskog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz rodnice, pečenje, svrbež, ranice, bradavice, mjehuriće na spolovilu, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne. Vrijeme prvog ginekološkog pregleda za svaku je mladu ženu individualno, ali se svakako svakoj ženi preporuča napraviti prvi pregled do 21. godine života, bez obzira na to je li seksualno aktivna i ima li kakvih smetnji.

Na prvom ginekološkom pregledu mogu se saznati informacije vezane za kontracepciju, spolno prenosive bolesti, održavanje higijene intimnog područja te dobiti savjeti za zdrav način života, osobito spolni. Također je važno da se na prvom pregledu uvidi važnost redovitih ginekoloških pregleda, kao načina za brigu o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije pregleda, kod kuće, operite se vodom i blagim sapunom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost rodnice i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i Papa-testa. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno! Napravite kako je vama najugodnije. Budući da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje, te tako doći do ginekološkog stola, dobro je sa sobom ponijeti suknju ili dužu tuniku, a ponekad dobro dođu i male čarapice da niste bosi ( s obzirom da papuče koje tamo dobijete, koristi više žena). Nadalje, 24-sata prije dolaska na pregled trebalo bi izbjegavati spolni odnos.

Kako izgleda ginekološki pregled u žena reproduktivne dobi?

Prilikom prvog dolaska ginekologu, a prije samog pregleda, obavit ćete razgovor. Razgovor mora biti prvi i neizostavni dio prvog pregleda ne samo zbog medicinskog razloga nego i zbog činjenice da se razgovorom žena opušta i prilagođava toj novoj i neugodnoj situaciji. Ginekolog je osoba kojoj možete ispričati sve svoje najintimnije stvari i probleme i znati da će to ostati između vas. Možda je to upravo prilika da razgovarate o nečemu o čemu ni sa kime drugim ne možete razgovarati, a ujedno ćete dobiti stručni pregled i savjet. Ginekolog će vam uzeti anamnezu te posebno obratiti pažnju na aktualne smetnje i probleme. Osnovna informacija za ginekologa je vrijeme prve menstruacije, trajanje ciklusa, duljina i količina krvarenja, datum posljednje menstruacije. Bilo bi dobro da znate koje sve lijekove uzimate, te jeste li alergični na neki od lijekova. Prvi ginekološki pregled je u potpunosti bezbolan i nemate se razloga bojati. Važno je da budete opušteni kako bi vam bilo što manje nelagodno. Vaš ginekolog je tu za vas i možete imati potpuno povjerenje u njega.

Kako izgleda prvi ginekološki pregled kod djevica?

Prema anamnezi, te razlogu dolaska ginekologu, kod žena koje nisu imale spolne odnose odlučuje se je li ginekološki pregled potreban ili ne. Žene koje nisu imale spolni odnos u pravilu se ne mogu pregledati kroz rodnicu, stoga se pregledava samo vanjsko spolovilo (vizualno) te himenalni otvor. Ukoliko je himen intaktan, radi se rektalni pregled (dakle umjesto u rodnicu prstima se ulazi u debelo crijevo), te se na isti način pregledava genitalni organ.

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom, što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije prvo upoznati svog ginekologa.

Ginekološka ordinacija nije mjesto za strepnju, strah i neugodu, ginekološka ordinacija je mjesto gdje se trebate osjećati opušteno, kako biste što prije završili pregled i ukoliko je sve dobro izašli potpuno rasterećeni i sretni.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!