//Savjeti za uređenje doma po Feng Shui  pravilima

Savjeti za uređenje doma po Feng Shui  pravilima

 

„Uređenje doma navodno ima snažan utjecaj na naše živote“

 

Feng Shui je drevna tehnika koja nas uči kako urediti svoj životni i radni prostor i omogućiti najoptimalniji protok i uravnoteženje životne energije (Chi) u našem prostoru. Prema toj filozofiji uređenje doma ima snažan utjecaj na naše živote. Kada se energiji omogući pravilno kretanje tada ona blagotvorno djeluje na svim životnim područjima.

Ako želite svoj dom urediti prema smjernicama iz Feng Shuija postoje određena pravila za uravnotežen i skladan dizajn za bilo koje okružje u kojem boravite.

Preuređenje doma prema postulatima Feng Shuija ne mora biti skupo ni vremenski zahtjevno. Često može pomoći obično razmještanje namještaja ili bojanje zidova. Postizanje dobrog Feng Shuija svodi se na to da iz doma moramo ukloniti nepotrebnu energiju i otvoriti vrata svježoj i zdravoj energiji koja donosi rast i napredak. Prvi je korak čišćenje i pospremanje nereda. Tek kada prostor oslobodimo suvišnih stvari, njime može proteći zdrava i svježa energija koja će nam donijeti i željene životne promjene.

Zabluda je da prostorije moraju biti okrenute isključivo na određenu stranu svijeta ili da primjerice dnevna soba treba biti uređena u jednoj, a spavaća soba u drugoj boji. Važnije je da bučna prometnica ne prolazi ispod prozora spavaće sobe nego na koju će stranu svijeta ta soba gledati. Gotovo ni jedan stambeni prostor nije idealan sam po sebi. Ali u svakom stanu ili kući može se postići najbolja moguća ravnoteža za život ukućana.

Ulazni prostor, hodnik, se u Feng Shuiju smatra mjestom preko kojeg Chi energija ulazi u naš stan. Zato ulazni prostor u stan držite urednim bez gomile stvari ispred ulaznih vrata, nemojte da vaš ulazni prostor podsjeća na kaos – to smeta ujednačenom protoku energije i može spriječiti da nađete svoju istinsku životnu svrhu. Odvojite malo vremena i budite kreativni te uredite ulazni prostor i vjerujem da bi vas rezultat mogao iznenaditi.

Feng Shui metoda uređenja prostora također, ne sugerira u prostoru namještaj oštrih već zaobljenih rubova niti imati na vidljivom mjestu oštre i opasne predmete. Sablje na zidu ili lovačka puška na ormaru – nisu u skladu s Feng Shuijem. Također, noževe u kuhinji ne ostavljajte na vidljivom mjestu već ih spremite u ladicu.

Nemojte posjedovati umjetnička djela koja asociraju na negativno pa makar ste sliku dobili za rođendan od najdražeg prijatelja – zamijenite je radije umjetničkim djelom koje vas smiruje i inspirira da učinite nešto pozitivno.

Nemojte živjeti bez prirode u svom prostoru. Sve što može dovesti u vezu s prirodom, uključujući i četveronožnog ljubimca, ispunjeno je skladom Chi energije koja će obogatiti naš život. Okružite se i stvarima prirodnog porijekla – biljkama, prirodnim materijalima, teksturama, bojama i umjetničkim djelima, fotografijama koje asociraju na prirodu. Biljke u domu imaju posebnu ulogu kompenziranja uglavnom negativne energije koju odašilju mrtvi predmeti jer su živa bića i generiraju svoj vlastiti tijek Chi-energije.

Ako vam odgovara, osvježite boravak u crvenu ili narančastu boju u detaljima ili obojite zid. Crvena boja donosi sreću i novac pa je zgodno ukombinirati je u životni prostor.

Prema Feng Shui ogledala pomiču energiju po prostoru dok reflektiraju svjetlost. Zato je vrlo zgodno imati što više ogledala na zidovima ili na nekim predmetima koji vam odgovaraju.

Feng Shui savjeti za uređenje doma korisni su u mnogočemu, najčešće za privlačenje blagostanja i dobrog ljubavnog života.

 

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!