//Kada liječnik postaje žrtvom svog pacijenta?

Kada liječnik postaje žrtvom svog pacijenta?

 

„95 posto liječnika i medicinskih sestara susrelo se s nasiljem u ordinaciji“

Prijaviti alkoholičara ili narkomana policiji, kako bi izgubio  vozačku dozvolu i? Pitanje je koje posljednjih tjedana mori hrvatske liječnike obiteljske prakse. Svjedočili smo kako je liječnica iz Čakovca kažnjena za neprijavljivanje svog pacijenta, koji je pod utjecajem droga skrivio tešku prometnu nesreću na naplatnim kućicama kod Sv. Helene. Ali, isto tako smo svjedočili i da je liječnica u Orahovici policiji prijavila „izmjene zdravstvenog stanja“ svog pacijenta, a onda joj je on zaprijetio smrću. Ironija cijelog slučaja je u tome i što je taj pacijent svoju prijetnju ponovio i pred policijom, ali policija protiv njega nije pokrenula nikakav postupak. Zaključili su kako on vjerojatno svoju prijetnju neće provesti u djelo, a liječnicu su uputili na privatnu tužbu.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi da je svaki liječnik dužan obavijestiti nadležnu policijsku upravu ili policijsku postaju o promijenjenom zdravstvenom stanju pacijenta, ako bi to stanje moglo utjecati na njegovu sposobnost upravljanja vozilom. Policija potom vozača obavještava da se mora podvrgnuti zdravstvenom pregledu kako bi se utvrdilo je li sposoban za vožnju ili nije te, ako nije, je li vozačku sposobnost izgubio nepovratno ili samo privremeno.

„Do sada smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage”, priopćavaju iz Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Teški psihički bolesnici, narkomani i kronični alkoholičari

U kategoriju onih koji ne bi smjeli imati vozačku dozvolu spadaju teški psihički bolesnici, narkomani i kronični alkoholičari. Za njihove zdravstvene probleme u pravilu se dozna tek kada dosegnu akutnu fazu i hospitalizaciju. Takvih je čak 80 posto. Kod njih je najveći problem što se uopće ne liječe. Oni koji se liječe i kod svojih liječnika uzimaju lijekove, ukoliko ih se prijavi, prestat će se liječiti. Tu su ponovno liječnici u moralnoj i profesionalnoj dvojbi.  Ne treba zaboraviti kako za volanom ima i dosta onih koji sami „na svoju ruku“ uzimaju lijekove koji smanjuju njihove vozačke sposobnosti.

KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti povremene preglede svih vozača, ne samo starijih od 65 godina, nego i mlađih. Predlažu da se mlađi pregledavaju svakih 10 godina, a stariji od 65 godina, svakih pet.  

„Time bismo postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli situaciju da pacijente prijavljuje obiteljski liječnik, osim u iznimnim slučajevima“, poručuju iz KoHOM-a.

Liječnici obiteljske medicine nadalje upozoravaju kako se prijavljivanjem pacijenata krše njegova Ustavom zajamčena prava. Liječnička tajna je kao i ispovjedna. Na ovaj način gubi se povjerenje, bespovratno.

95% liječnika već se susrelo s nasiljem na radnom mjestu!

Sve ovo strašna je slika hrvatskog zdravstvenog ali i pravnog sustava u kojem se liječnike poziva na odgovornost, a istovremeno ih se ni na koji način ne štiti. Nasilje u hrvatskom društvu svakodnevno eskalira, a nasilnici se ili ne kažnjavaju ili su im izrečene kazne zapanjujuće niske i gotovo smiješne.

Šokantan je podatak koji govori kako se 95 posto liječnika i gotovo isti postotak medicinskih sestara susreo s nasiljem.  Mnoge zdravstvene ustanove razmišljaju o uvođenju video nadzora. Istina je da zakonske izmjene koje su stupile na snagu 5. siječnja  ove godine propisuju da će se počinitelj koji dovede u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu nanese tjelesnu ozljedu ili upotrijebi oružje ili opasno oruđe, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. No, to nije dovoljno, upozoravaju sindikalisti.  Oni traže i zakonske izmjene koje bi liječnike i ostalo medicinsko osoblje svrstalo u kategoriju službenih osoba, poput policajaca.  

Do tada, oni koji su se susreli s nasilnim pacijentima, samo se mogu nadati kako nasilnici svoje prijetnje neće provesti u djelo, budući da se tomu vrlo često nadaju i policajci, poput onih s početka ovog teksta.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!