Zečje usne i vučje ždrijelo zbog lijeka protiv mučnine u trudnoći!?

Zečje usne i vučje ždrijelo zbog lijeka protiv mučnine u trudnoći!?
D.H.

D.H.

„Zdravstveni radnici upozoreni na rizike primjene ondanzetrona u prvom tromjesečju trudnoće“

Lijek ondanzetron, kojeg su neki ginekolozi znali prepisivali trudnicama kako bi im zaustavili jutarnje mučnine i povraćanje,  uzrokuje orofacijalne malformacije ako se primijeni tijekom prvog tromjesečja trudnoće!

„Ondanzetron je selektivni antagonist serotoninskih 5-HTE3 receptora. Koristi se za liječenje mučnine i povraćanja uzrokovanih primjenom citotoksične kemoterapije i radioterapije te za prevenciju i liječenje postoperativne mučnine i povraćanja (engl. post-operative nausea and vomiting, PONV) u odraslih.  Rezultati iz nedavno objavljenih najvećih opservacijskih studija ukazuju na povećan rizik od orofacijalnih malformacija, dok su podaci o srčanim malformacijama proturječni . Trenutačno u Europskoj uniji primjena ondanzetrona nije kontraindicirana u bolesnica koje su trudne ili  mogu zatrudnjeti, iako se u dijelu 4.6 sažetka opisa svojstava lijeka navodi kako se ovaj lijek ne bi trebao primjenjivati tijekom trudnoće“, stoji u današnjem pismu zdravstvenim radnicima kojeg su u suradnji  s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili nositelji odobrenja ovog lijeka, Sandoz d.o.o. i Fresenius Kabi d.o.o.

U jednom kohortnom ispitivanju koje je uključivalo 1,8 milijuna trudnoća, primjena ondanzetrona tijekom prvog tromjesečja bila je povezana s povećanim rizikom od orofacijalnih rascjepa (tri dodatna slučaja na 10.000 liječenih žena).

Jutarnje mučnine

Prema britanskom udruženju Royal College of Obstetricians and Gynecologists, četiri od pet trudnica iskusi jutarnje mučnine kroz trudnoću i unatoč njihovom imenu, mučnine mogu trajati cijeli dan, svaki dan.  Dok alternativne terapije poput đumbira i akupunkture mogu pružiti olakšanje, stručnjaci vjeruju da ozbiljniji slučajevi jutarnjih mučnina zahtijevaju antiemetike – lijekove za suzbijanje mučnina ili čak bolničko liječenje.

Zečja usna, vučje ždrijelo

Rascjepi usne i nepca jedna su od najčešćih urođenih malformacija u području glave i vrata. U našem jeziku uobičajeni su ružni nazivi “zečja usna” za rascjep usne i “vučje ždrijelo” za rascjep nepca. Orofacijalni rascjepi podrazumijevaju otvor ili abnormalnu prazninu na gornjoj usni, tvrdom ili mekom nepcu. Rascjep, osim što narušava izgled, utječe i na funkcije hranjenja, disanja, govora i sluha. Djeca rođena s ovom kongenitalnom malformacijom su rizična za pojavu različitih komplikacija kao što su poremećaji hranjenja, poremećaji oralne komunikacije, otoloških i/ili teškoća slušanja, kao i emocionalnih i socijalnih problema koji su primarno povezani s anatomskim promjenama lica.

Liječenje djece je dugotrajno i praktički počinje nekoliko dana nakon rođenja uzimanjem tzv. otiska i izradom „proteze“ koja olakšava hranjenje, ali i usmjerava udaljene segmente usne i nepca u „pravilnom smjeru“. Nakon toga slijedi, ovisno o opsegu rascjepa, nekoliko kirurških zahvata. U razvoju govora nerijetko je potrebna i pomoć logopeda.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.