//6,6 mlrd kuna za lijekove u 2018.!

6,6 mlrd kuna za lijekove u 2018.!

 

„2018. godine najviše se potrošilo na monoklonsko protutijelo trastuzumab, lijek protiv raka dojke; potrošnja Spinraze povećana za 15 puta“

Hrvati su prošle godine na lijekove potrošili  više od 6,6 milijardi kuna. Više od 500 milijuna kuna potrošeno je na bezreceptne lijekove. Odnosno, Hrvati su lani trošili 1.105 dnevnih doza lijekova na 1.000 stanovnika. Statistički gledano, znači da smo potrošili 4 posto više lijekova nego 2017. godine. Pokazalo je to upravo objavljeno Izvješće o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2018. godini  Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Izvanbolnička potrošnja lijekova čini 97 posto ukupne u Hrvatskoj i prošle je godine iznosila četiri milijarde kuna ili 5,8 posto više nego godinu ranije. U bolnicama se potrošilo 2,6 milijardi kuna lijekova ili 7 posto manje nego prošle godine. Ipak, bolnice su na lijekove potrošile 12 posto više novca nego 2017. godine.

Potrošnja na teret HZZO-a iznosila je 5,8 milijardi kuna ili 12 posto više nego godinu ranije.

„Ovaj porast potrošnje neznatno je viši u odnosu na prosječni porast potrošnje tijekom posljednjih pet godina – u razdoblju od 2014. do 2018. godine. To povećanje slijedi trend povećanja potrošnje lijekova kroz navedeno razdoblje. Potrošnja lijekova u 2018. godini prema financijskim pokazateljima bilježi porast od 8,06% u odnosu na 2017. godinu te je, istovremeno, malo viša od prosječne potrošnje za razdoblje od 2014. do 2018. godine“, stoji , među ostalim, u HALMED-ovom izvješću.

Hrvati su lani, među lijekovima koji se uzimamju na dnevnoj bazi, najviše trošili one koji djeluju na kardiovaskularni sustav. Slijede lijekovi  s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari , a treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav.

Među terapijskim skupinama lijekova najviše se prema dnevnoj dozi trošilo psiholeptika, slijede lijekovi koji  djeluju na reninsko-angiotenzinski sustav, oni koji modificiraju lipide (hipolipemici) te antitrombotici.

Nažalost, i ove smo godine najviše novca utrošili na antineoplastike/citostatike. Drugi su imunosupresivi , a treći su lijekovi za liječenje šećerne bolesti. Među njima, najviše se potrošilo na monoklonsko protutijelo trastuzumab, lijek protiv raka dojke. U 2018. godini u odnosu na 2017. godinu za oko 15 puta se povećala potrošnja nusinersena, odnosno Spinraze – lijeka za liječenje spinalne mišićne atrofije uzrokovane mutacijom na kromosomu 5q. Za oko tri puta povećanja je potrošnja pembrolizumaba – lijeka protiv melanoma, zloćudnog tumora kože te ibrutiniba, lijeka protiv leukemije.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!