//Što rade patronažne sestre, a što ne

Što rade patronažne sestre, a što ne

 

„Patronažna zdravstvena zaštita-patronažna sestra“

Patronažna zdravstvena zaštita sastavni je dio primarne zdravstvene zaštite i u nadležnosti je domova zdravlja. Troškove usluge patronažne zaštite u cijelosti pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno svi stanovnici imaju pravo na njezino besplatno korištenje.

Patronažnu zdravstvenu zaštitu provode patronažne medicinske sestre i pri tom surađuju s drugim zdravstvenim službama (opća medicina i ostale specijalističke službe); socijalnim službama (centrom za socijalnu skrb,domovima za socijalnu skrb,službom za pomoć i njegu u kući); odgojno- obrazovnim ustanovama (vrtići,škole).

Cilj je patronažne zdravstvene zaštite pružiti zdravstvenu zaštitu korisnicima izvan zdravstvenih ustanova (koji nisu u mogućnosti zbog zdravstvenih razloga ili ne pokretnosti doći do doma zdravlja), a u interesu samih njih, poticati na očuvanje i  unapređenje vlastitog zdravlja. Patronažom su također obuhvaćene trudnice, babinje.

Patronažni posjeti korisnicima organiziraju se na osnovi prijave voditeljice patronažne službe koji svakodnevno su u kontaktu sa nadležnim liječnikom primarne zaštite, pozivom obitelji, susjeda ili samog korisnika.

Imamo velik broj registriranih Ustanova za njegu i rehabilitaciju u kući na prostoru Hrvatske. Potrebno se javiti svom nadležnom liječniku primarne zaštite, te od njega dobiti doznaku za obavljanje medicinske njege u kući. Povezanost liječnika i nadležne Ustanove za njegu i rehabilitaciju u kući, pokretnog ili nepokretnog pacijenta, bit će ostvaren.

Sama sam medicinska sestra, te sa sigurnošću tvrdim kako je mnogo učinjeno na korist naših pacijenata, učinkovitosti provođenja terenskog rada, ali jedini je problem u neadekvatnoj educiranosti samih pacijenata-korisnika usluga.

Neke  su Ustanove za njegu i rehabilitaciju u kući,  provele edukacijski tečaj svojih  medicinskih sestara u kojoj  je visoka tehnologija internetskog prijenosa važnih podataka od Primarne zaštite-Ustanove – HZZO učinila veliki pomak u samoj hitnosti njezinih korisnika. Znade se točno gdje je i u kojem trenutku terenska sestra, koliko vremena je utrošeno u njenom radu, te ona sama može zatražit savjet ili pomoć nadležnog liječnika-Ustanove- za koju radi i kontaktirat HZZO eventualno o svim problemima na samom terenu. Jednom riječju, naše zdravstvo je na dobrom putu kako bi moglo funkcionirati u potpunosti pod uvjetom, da to učine sve Ustanove za njegu i rehabilitaciju u kući.

Zasigurno to iziskuje velike troškove privatnim Ustanovama, nabavke – svojim terenskim sestrama/tehničarima – tablete s ugrađenim programima koji omogućuju tu povezanost u radu, edukaciju istih, ali kvaliteta njihova rada je  neupitna.

Moram između ostaloga napomenuti, naša patronažna služba trebala bi biti opskrbljena mobilnim uređajima za ultrazvuk , naročito otoci, gdje je veliki problem hospitalizacije pacijenta i vraćanje nakon manjih, ali i rizičnih  zahvata-sam transport. Punkcija pleuralnog izljeva dosta je učestala u kroničnih bolesnika kao i karcinoma, zahvat je brzo  gotov no, transport i ležanje su često upitni. Mjesta u bolnici nema, a pacijenti se odmah transportiraju kući. Znamo i sami koliki je to rizik, dobiti pneumotorax. Taj uređaj ima Rijeka, educirani tim liječnika-med.sestra i teolog. Naime, teolog je uključen u patronažu zbog pomoći pacijentu i njegovoj obitelji kako bi svojim znanjem i

iskustvom pružili pravovremenu psihičku i vjersku pomoć. Rijeka je to nabavila iz nekih svojih gradskih proračuna i donacija građana.

Vjerujem u naš sustav HZZO kao i gradske vlasti, te same građane, kako će doprinijeti svojim novčanim sredstvima poboljšanju zdravstvenih usluga na nivou Hrvatske.

Ana El-Zein

Dotkore, hitno!