//Higijena i čistoća su pola zdravlja, a otpad nije smeće!

Higijena i čistoća su pola zdravlja, a otpad nije smeće!

Pravo na život u zdravom okolišu jedno je od temeljnih prava čovjeka, a otpad je najveći ekološki problem današnjice

Higijena i čistoća su pola zdravlja, a otpad nije smeće! To nas od malih nogu uče. Zadnjih dana po portalima i FB profilima čitam žalopojke građana kako je Split postao odlagalište građevnog otpada ili ti šuta.

Ne, ovaj članak nije uperen protiv naše gradske tvrtke „Čistoća“ d.o.o. Naprotiv, za sve te radnike imam samo riječi hvale. Rade naporan posao, u svim našim miomirisima koje smo proizveli stvarajući otpad. Otpad nije smeće, ali naš narod očito ne mari za to.

Po gradu i kvartovima imamo već pristojan broj raznoraznih kontejnera za razdvajanje otpada. Ali… naši građani se ne pridržavaju toga, nije im bitno.

Sada se vraćam na građevni otpad, a u nastavku teksta pozabavit ću se i našim sugrađanima s početka priče.

Ja sam prije dvanaest godina renovirala stan, rušila sam gotovo sve, osim nosivih zidova. Kupila sam vreće, sortirala šut koliko sam mogla i znala, napunila u vreće i zvala firmu koja se bavi odvozom istog. To sam platila 1 000 kuna. Nije mi padalo napamet ostaviti taj šut pokraj kontejnera. Ali to je stvar odgoja i opće kulture.

Svaku zimu i proljeće gledam kako se stanovi pretvaraju u luksuzne apartmane za iznajmljivanje. Vlasnici istih utroše tisuće i tisuće eura na to, ali evo opet ali, za zbrinjavanje šuta teško im je dati nekoliko stotina kuna pa taj isti šut izbace ispred zgrade gdje se nalazi i njihov apartman. Pa ljudi, kakvu to sliku i poruku šaljete svojim gostima mahom strancima?!  Najlakše je staviti „prst u uho“ i praviti se da to nije njihov problem. Nema kvarta koji nije zahvatila ta pošast, kao što nema ni kontejnera pokraj kojeg kao „ukras“ stoji glomazni otpad i vreće šuta.

„Čistoća“ uredno obavlja svoj posao, postoje rasporedi po kojima ta gradska tvrtka odvozi glomazan otpad, pa ako ne želite platiti, nakon utrošenih stotina tisuća kuna na svoje apartmane, barem se raspitajte kada se odvozi glomazni otpad ili nazovite „Čistoću“ i dogovorite odvoz istoga. Na stranicama gradske tvrtke „Čistoća“ našla sam i ovo:

Što se može odložiti na Odlagalištu otpada Karepovac?

Komunalni otpad, neopasni / inertni (tehnološki) otpad, čisti iskop zemlje i kamenja. Zabranjeno je odlaganje radioaktivnog, tekućeg i opasnog otpada, vrućeg i lako zapaljivog otpada.

Sada se vraćamo na naše sugrađane kojima je iznimno teško razdvajati otpad. Zašto? Ako ne razdvaja Mate, Pero, Ane pa zašto bih ja! „Čistoća“ itako sve tovari u isti kamion i odvozi na istu hrpu. To sve nisu dobri izgovori i nisu točne informacije. Svatko treba krenuti od sebe i svoje kuće, pa se jedan po jedan susjed možda i ugleda na vas. Čistoća je pola zdravlja, razvrstavanje otpada također. Svi čekaju da nas komunalni redari počnu kažnjavati, možda se tada opametimo jer izgleda da bez velikih kazni kod nas nema napretka. Što duže odgađamo razvrstavanje otpada to ćemo sve skuplje plaćati račune za odvoz istog. Kada komunalni redari u suradnji s policijom krenu u pravi rat s počiniteljima, tada će nestati ilegalnih deponija i odbacivanje građevnog otpada gdje kome padne napamet.

U zapadnom civiliziranom svijetu, na koji se volimo tako često pozivati, susjed susjeda prijavi ako u krivu kantu stavi samo i papirić. Da, nama je to smiješno, ne bi vi, ali onog trenutka kada će svi stanari tog ulaza (zgrade) biti zbog toga kažnjeni i financijski sankcionirani, tada ćemo svi paziti.

Pravo na život u zdravom okolišu jedno je od temeljnih prava čovjeka, a otpad je najveći ekološki problem današnjice. Stoga se nadam, za zajedničko dobro, da svatko od nas može pronaći Upute za postupanje s otpadom.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!