//Kućni ljubimci – ljekoviti

Kućni ljubimci – ljekoviti

„Djeca koja odrastaju uz nekog kućnog ljubimca više razvijaju maštu“

Poznato je kako kućni ljubimci pogodno djeluju na zdravlje čovjeka. Između ostalog, druženje sa životinjama snižava krvni tlak, dobro utiče na rad srca te dokazano liječi depresiju i smanjuje stres. Također, kućni ljubimci pomažu djeci da steknu radne navike, da razviju empatiju prema drugim bićima, da lakše obavljaju svakodnevne zadaće i školske obveze.

Iako mnogi roditelji zaziru od pomisli da malu djecu puštaju blizu životinja iz higijenskih razloga, to je zapravo kriv pristup. Naime, dokazano je da djeca mlađa od godine dana koja su odrastala sa psom, imaju manje sklonosti ka obolijevanju od prehlada i razvijanju alergija, kako u djetinjstvu tako i u starijoj dobi.

Još jedan zanimljiv podatak je taj da su psi uredniji od ljudi. Ukoliko usporedimo broj bakterija kod psa i kod čovjeka, doći ćemo do zaključka da ih čovjek ima daleko više pa je samim time čovjek opasniji za drugog čovjeka te će vam prije drugi čovjek prenijeti bakteriju nego što će vam je prenijeti jedan pas.

Ustanovljeno je i da osobe koje maze pse imaju povećanu koncentraciju imunoglobulina A, odnosno imaju jako dobar imunološki sustav.

Nadalje, djeca koja odrastaju uz nekog kućnog ljubimca više razvijaju maštu, komunikativnija su, lakše sklapaju prijateljstva te se bolje snalaze u društvu. Kućni ljubimci im pomažu i kod samopouzdanja. Kada u obitelji imate psa, on će se najviše posvetiti najmlađem članu te će s njim razviti poseban odnos što će se kasnije odraziti na djetetovo odrastanje u samopouzdanu osobu.

Poznato je da psi mogu nanjušiti razne bolesti težeg oblika te ih se zato koristi i kao terapijske pse. Idealni su i za starije ljude kako bi održali njihovu vitalnost, podsjetili ih na uzimanje terapije, prikratili im vrijeme i unosili radost u dom. Također su se pokazali kao jako dobri i u terapijama s bolesnom djecom. Često ćete čuti kako autistično dijete ima, primjerice, zlatnog retrivera, te da je uz njega razvilo posebne vještine i motoričke sposobnosti koje do tada nije pokazivalo.

I mačke mogu povoljno utjecati, primjerice, na srčane probleme. Obzirom da one ne zahtijevaju pretjeranu fizičku aktivnost kako bi bile zbrinute, njih je dobro držati na grudima ukoliko imate problema sa tahikardijom ili aritmijom. Svojim vibracijama koje proizvodi dok prede, mačka će dati ritam vašem srcu i umiriti ga.

Kućni ljubimci, na svoj specifičan način, donose sreću u vaš život. Zahvaljujući njima, nećete se osjećati usamljeno, jer će oni uvijek biti tu za vas. Kada negdje krenete – oni će vas ispratiti, a kad se vratite – oni će vam se sigurno obradovati. Nema iskrenije ljubavi od takve. Osim toga, vaš ljubimac će vam sigurno uvijek biti najbolja utjeha u teškim trenucima.

Ukoliko se odlučite za kućnog ljubimca znajte da ćete dobiti najboljeg prijatelja na dugi period, a uz to dolazi i puno radosti, smijeha, poneki nestašluk i velika količina obostrane ljubavi.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!