No7 by Šime Kovačević

No7 by Šime Kovačević
D.H.

D.H.

“Ljubičasta boja- no7bysimekovacevic”

Ljubičasta boja nastaje miješanjem crvene i plave, spajajući u sebi principe leda i vatre, uspjela je da pomiri suprotnosti. Zato je to boja koja smiruje. Predstavlja mudrost i vizualnu percepciju. Tradicionalno značenje ove boje ukazuje na duhovno ispunjenje. To je boja mistike i duhovnosti, pravde, bogatstva, dostojanstva, integriteta i snage. Ona predstavlja zaštitu, kreativnost, umjetnost, maštu i ekstra-senzorne sposobnosti. Ljubičasta poboljšava inspiraciju, pojačava duhovnu svijest i meditacijske sposobnosti, stimulira našu duhovnu perspektivu, jer je boja transformacije. Vrlo je rijetka boja u prirodi. 

Ljubičasta nadahnjuje bezuvjetnu i nesebičnu ljubav bez ega, potiče osjetljivost i suosjećanje. Njena unutarnja poruka glasi: “ja sam revolucionar”.

Kroz mnoga stoljeća ljubičasta boja je bila veoma rijetka i dobijala se od morskih puževa, mukotrpnim radom. Kao posledica toga ljubičasta boja je bila izuzetno skupa i vremenom je postala statusni simbol među vladarima različitih dinastija. Zato se i smatra “kraljevskom bojom”. Bila je omiljena boja kraljice Kleopatre u Egiptu.

Ženstvena je i romantična, podrazumjeva luksuz i imućnost. U umjetnosti i dizajnu, ljubičasta je veoma popularna. Takođe, ljubičasta je i boja magije. Zbog toga čarobnjaci najčešće nose ljubičaste ogrtače. Nezaobilazna zanimljivost za ovu boju jeste to da je posteljina ljubičaste boje prisutna u ekskluzivnim hotelima, isključivo u najskupljim sobama.

Ako ste ljubitelj ljubičaste, vas privlače neobične i imaginarne stvari, jer vi ste maštar i velika sanjalica. Tajanstveni ste i puni želja. Samosvjesni ste, pa zato i samoljubivi i dopadljivi, volite da ostavite utisak, da očarate i budete u centru pažnje. Za vas je sve što je novo i nepoznato pravi izazov. Ljubitelji ljubičaste boje su individualci, duhoviti su i osjetljivi, uz snažnu želju da budu jedinstveni i različiti.  Ako ste izabrali ljubičastu boju onda ste najverovatnije nekonvencionalni, tolerantni i dostojanstveni. Imate talent za razne umjetnosti.

Varijacije boja donose drugačija značenja, te se svijetlo ljubičasta često povezuje sa romantičnim dušama, dok intelektualnost i dostojanstvo odlikuju tamnije nijanse ove boje.

Ova boja ima posebno mjesto u prirodi. Lavanda, orhideja, jorgovan, ljubičica, perunika, zumbul su suptilno, ljupko cvijeće različitih nijansi ljubičaste boje.

Ljubičato voće i povrće sadrže važne hranjive sastojke koji štite zdravlje. Smatra se i da ljubičasta hrana pomaže u borbi protiv karcinoma. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine i ljubičaste smokve.

Zato što nastaje mješanjem jake tople i jake hladne boje, ljubičasta boja može da ima oba svojstva, i tople i hladne boje, u zavisnosti sa kojom bojom je više u kombinaciji. To je jedinstven kvalitet koji nema nijedna druga boja.

autorica: Marija Vlajković  – dizajn manager brenda No7

O Mariji Vlajković

Završila je Višu Poslovnu Školu za marketing u Beogradu, grafički dizajn na IT Academy, a potom i tečaj za copywriting. Za sebe kaže da je marketing entuzijasta, ljubitelj tenisa, mode, muzike i svih lijepih umjetnosti. Umjetnička duša koja voli da je pored vode – bilo to more ili rijeka.  Dizajner je logoa za No7 by Šime Kovačević i uvijek Šimina desna ruka.

Doktore, hitno!

 

 

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.