Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske
D.H.

D.H.

 

„Silovanje je silovanje i treba biti oštro kažnjeno!“

-Statistike kažu da na svako prijavljeno silovanje dolazi 20 neprijavljenih. Zbog čega je to tako?

*Zbog toga što nedostaje povjerenja žrtava u institucije, zbog toga što se u ovom konzervativnom društvu žrtva stigmatizira i prevlada stav da je sama kriva za to što se dogodilo. Naše društvo, kao što ne dodjeljuje iste uloge ženama i muškarcima, tako ne percipira jednakopravnima ni djevojke i mladiće, djevojčice i dječake. Zato je uloga koju dodjeljuje djevojci ta da ne uživa slobodu koju uživaju mladići. Iz takve pretpostavke i proizlazi stav da sama snosi krivicu za silovanje.  Mi moramo ozbiljne korake poduzeti u području obrazovanja mladih za rodnu ravnopravnost kako bi barem naredne generacije razvile svijest i imale spoznaje o njenom značaju.

 -Briše se kaznena odredba spolnog odnosa bez pristanka. To je i SDP zatražio od vladajućih. Koja je razlika između spolnog odnosa bez pristanka i silovanja?

*Nisam pravnica i neću ulaziti u znanstvena obrazloženja stručnjaka koji su tu odredbu kreirali, no koji god razlozi bili takva kvalifikacija se izvitoperila u našem pravosudnom sustavu i postala niša u koju bježe silovatelji kako bi dobili blažu kaznu. Pojednostavljeno, prema sadržaju odredbi, silovanje je spolni odnos za koji je primijenjena sila, dok je spolni odnos bez pristanka onaj u kojem osoba ne izražava pristanak, ali se ni sila ne koristi. U praksi to dovede do toga da počinitelj siluje ženu koja nije bila pri svijesti i to se kažnjava blažom kaznom. Nekada se žrtve od straha i šoka ne opiru, pa se silovatelj ni nema razloga koristiti silu, no to ne umanjuje činjenicu da se radi o silovanju. Konačno, odlično je što se ta odredba briše. Moj je stav da takva odredba i takva kvalifikacija kaznenog djela nikako nije ispunila svoju svrhu ni pokazala učinak koji su njeni kreatori očekivali. Silovanje je silovanje i treba biti oštro kažnjeno.

– Najnoviji slučaj iz Zadra, gdje je policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedmorice mladića zbog sumnje da su u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta, snimali, ucjenjivali i iznuđivali, da bi ih istražni sudac pustio da se brane sa slobode, potresla je javnost.

*Događaj je šokantan i strašan, pa time i postupak pravosuđa zahtijeva odlučnost u postupanju. Prilikom donošenja odluka, u društvu u kojem živimo uvijek se mora uzeti u obzir koja poruka se tom društvu šalje. A mi živimo u okolnostima i vremenima u kojima se sa svakom vrstom sankcije i reakcije nadležnih na nasilje nad ženama, teško nosimo, pokazujemo nesnalaženje, a institucije i tijela ne primjenjuju Istanbulsku konvenciju i njene odredbe onom dinamikom i u onom opsegu u kojem bi trebali. U društvu koje tone u diskriminaciju i nasilje nad ženama i za koje znamo da je sve brutalnije, se traže rigorozne mjere. One su poruka i žrtvama i počiniteljima i društvu u cjelini, a ta poruka glasi – ovo nećemo tolerirati! Ako takvu poruku ne pošaljete svojim djelovanjem, možete očekivati nove, sve strašnije slučajeve. Forum žena SDP-a je zatražio od ministra Bošnjakovića da se izravno i osobno uključi i utvrdi razloge puštanja na slobodu optuženika. S jedne strane, mladić s teškoćama zbog paleža maslina završi u splitskom pritvoru, gdje ne bi ni trebao biti i zbog toga premine, dok se u ovom slučaju osumnjičenici za silovanje brane sa slobode. U sustavu nešto jako ne valja i za sustav pravosuđa postoji dobar razlog za zabrinutost.

– Tu je i slučaj bivšeg boksača i saborskog  zastupnika HDZ-a Damira Škare.

*Da. Forum žena oštro je reagirao na taj slučaj. I tu su mediji odigrali ključnu ulogu i važan su saveznik u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama. Važno je pokazati da financijska i svaka druga moć koju pojedinac posjeduje i kojom raspolaže nema utjecaj na ishod postupaka u kojima su oni sami počinitelji. Kada se to promijeni, kada se nepristrano i odlučno krenu kažnjavati počinitelji, tada će i povjerenje žrtava u institucije jačati i tek tada imamo izgleda da se seksualno i svako drugo nasilje nad ženama počne iskorjenjivati. 

 

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.