No7 by Šime Kovačević

No7 by Šime Kovačević
D.H.

D.H.

 

“Kleopatra!”

 

Svi smo svjesni da film i moda nekako idu skupa. Neki filmovi su baš inspirirani modom ili se provlači jaka modna priča, dok su neki čak izbacili i modne trendove.  Ovom prilikom bi htjleli da vam pišemo i o filmovima sa malo drugačijeg stajališta – sa modnog. Vjerujemo da ćete tada te filmove gledat na malo drugačiji način… Evo jednog jako zanimljivog filma:

Cleopatra, 1963.

Film Kleopatra 1963. godine na veliko filmsko platno donio je dotad neviđeni filmski spektakl kroz priču o jednoj od najvećih i najintrigantnijih ženskih povijesnih figura. Jedna od najboljih glumica, predivna Elizabeth Taylor, tada na vrhuncu svoje slave, bila je moderno utjelovljenje misteriozne i predivne Kleopatre te savršen odabir za naslovnu ulogu. Od dva milijuna, koliko je izdvojeno, budžet je skočio na 44 (današnjih 350), a samo 200 tisuća dolara utrošeno je na kostime. Ovo je ujedno i jedan od najskupljih filmova svih vremena.

Elizabeth Taylor je Kleopatra VII, posljednja kraljica drevnog Egipta iz Ptolemejske dinastije. Radnja se odvija od 48. pne. do 30. pne. i prikazuje njene napore da dođe na vlast, a potom očuva nezavisnost svoje države od Rimske Republike, koristeći svoje zavodničke sposobnosti tako što prvo na svoju stranu dovede rimskog državnika i vojskovođu Julija Cezara (čiji lik tumači Rex Harrison), a nakon Cezarove smrti njegovog doglavnika Marka Antonija (čiji lik tumači Richard Burton).

Snimanje je trajalo skoro tri godine, snimalo se u 4 zemlje, dvije različite glumatske podijele uključujući i tisuće statista, što je sve to dovelo studio 20th Century Fox skoro do bankrota. Također je bio i film u kome su dvoje glavnih glumaca imali aferu iza kamera, tada oboje u brakovima, i dovelo ih na brojne naslovnice.

Elizabeth je bila prva glumica koja je dobila honorar od 1.000.000 dolara. Budžet za kostime tog filma je iznosio 194.800 dolara i najveći je ikada izdvojen za samo jednog glumca u filmu. Njenih 65 kostima su bili fascinantni, a najskupoceniji među njima je bila haljina sašivena od dvadesetčetiri-karatne zlatne tkanine.

Naglasak je bio na velikim metalnim narukvicama, maxi haljinama u živim bojama te detaljima bogatim ukrasima za glavu. Također, za potrebe snimanja filma, koji je i danas poznat kao jedna od najskupljih produkcija u Hollywoodu, napravljeno je sveukupno 26 tisuća kostima. Isti slučaj je i sa nakitom, posebno karakterističnim prstenjem i narukvicama u obliku zmije, ukrašenim dragim kamenjem, sa potpisom dragularske kuće Bvulgari. Karakterističan izgled egipatske vladarke, njenu frizuru i način šminkanja, dočarali su vrhunski holivudski stilisti i make up artisti. Elisabeth Taylor je sve to utjelovila na sebi svojstven način, dok su je žene širom planete pokušavale kopirati.

 
Velika priča o velikoj ženi bila je ispričana na veliki način u svakom pogledu, od talentirane glumačke postave do impresivne scenografije i kostima s potpisom Renie Conley, Vittorija Nina Novarese i Irene Sharaff koji su oduzimali dah. Nakit i haljine optočene zlatom bili su vanjski prikaz Kleopatrine unutarnje moći, dok je kroz jednostavne bijele haljine bila izražena njezina ženstvena strana. Jednako poput povijesne figure, Elizabeth Taylor kao filmska verzija Kleopatre u raskošnim kreacijama postala je besmrtna i nezaboravna.
Pored ovakve produkcije i glumačke postave, film je imao 9 nominacija za Oscara, a osvojio je četiri: za scenografiju, kostimografiju, kameru i specijalne efekte.

autorica: Marija Vlajković  – dizajn manager brenda No7

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.