//Alkoholizam kao profesionalno oboljenje

Alkoholizam kao profesionalno oboljenje

 

„Barmeni jetru trebaju detoksificirati barem jednom godišnje“

O bolestima ovisnosti o alkoholu i drogama, kao strukovnom izopačenju, kod konobara i barmena rijetko se govori. Jedan od onih koji o tom velikom problemu progovara glasno je Mario Hofferer, dvostruki svjetski prvak u koktelima, nosilac titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, kao i petostruki austrijski državni prvak. Riječ je o gastronomskom stručnjaku za restorane, koji godinama profesionalno unaprjeđuje suživot kuhinje i bara biranih lokala. Naširoko je poznato njegovo umijeće iza šanka u prestižnom MH Skills LAB-u, jednoj od najmodernijih laboratorija za koktele u Europi. Mario Hofferer svoja je iskustva s kolegama podijelio u Makarskoj na 5. Grand Gorumetu, natjecanju , odnosno stručnom skupu konobara, barmena, barista i kuhara u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

                     

“Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastojimo biti dio svjetskog pokreta zdravlja. Ne propagiramo prohibiciju i potpunu apstinenciju, ali trudimo se biti bitan dio scene koja poboljšava kvalitetu života“, poručio je Hofferer sa svoje radionice u ŠKMER-ovoj organizaciji.

Prema njegovim riječima, jetru treba detoksificirati barem jednom godišnje.

„Ja to radim dva puta godišnje s kurom detoksifikacijskog koktela od agruma, đumbira i češnjaka. Ovo je piće koje nije ukusno, ali je korisno za zdravlje. Koktel treba piti dva tjedna u godini, a svakog jutra jednu čašicu. Mora ga se svakoga jutra pripremati da bude svjež. Čisti jetru od alkohola, droga te snižava razinu stresa”, kazao je Hoferrer.

Evo i recepta za Detox cocktail:

2 naranče,

2 limuna,

5 cm korijena đumbira

2-3 režnja češnjaka,

prsohvat kajanskog papra ili svježeg čilija,

jušna žlica extra djevičanskog maslinovog ulja

 

foto: ŠKMER

Irena Dragičević

Doktore, hitno!