Depresija – uzrok nesposobnosti adolescenata!

Depresija – uzrok nesposobnosti adolescenata!
D.H.

D.H.

„Petina petnaestogodišnjakinja je nervozna, a 10 posto ih svakodnevno pati od glavobolje!?“

Čak 15 posto petnaestogodišnjakinja u Hrvatskoj svakoga dana se osjeća potišteno! Potištenih dječaka u toj dobi je nešto više od pet posto. Istovremeno, više od 16 posto djevojaka u toj dobi je razdražljivo, 22 posto ih je nervozno, a 10 posto ih svakodnevno ima glavobolje. Uznemirujući su to rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), koje je upravo objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Na ovaj ali i brojne druge probleme, povodom Međunarodnog dana djeteta, upozorit će se sutra u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a planira predstaviti pilot-projekt “Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece”.

„Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja“, poručuju iz HZJZ-a.

U istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika se nadalje navodi kako bi potencijalni uzrok ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji među učenicama i učenicima moglo biti pijenje alkohola. Naime, čak osam posto dječaka i tri posto djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. U dobi od 15 godina četiri posto učenika i 1, posto učenica pije alkoholna pića svaki dan.

„Vodeći uzroci hospitalizacija u skupini mentalnih poremećaja u Hrvatskoj 2017. godine za dob 0-9 godina su specifični miješani razvojni poremećaji s ukupno 133 hospitalizacije u 2017. godini. Za dob od 10-19 godina mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja su na vodećem mjestu s 266 hospitalizacija“, podaci su kojima raspolaže HZJZ.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16 posto opterećenja bolesti u adolescenciji. Čak 50 posto mentalnog bolesti i poremećaja počinje prije 14 godina no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno. Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata. Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.