//Vrgorčanke nakon 2 godine dobivaju ginekologa!

Vrgorčanke nakon 2 godine dobivaju ginekologa!

 

„Osmoro ginekologa iz domskih prešli u koncesionare“

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa i specijalisti ginekologije i opstetricije Doma zdravlja potpisali su sporazum temeljem kojeg će i oni kao koncesionari popunjavati nepopunjene ginekološke timove diljem županije.

Zahvaljujući ovim ugovorima 2.000 žena u Vrgorcu, nakon dvije godine konačno će dobiti ginekologa! Ginekologa, na raspolaganju svakog radnog dana dobit će i Višanke. Riječ je o svojevrsnom kompromisu.

„Prema zakonu Dom zdravlja je u koncesionare mogao pustiti najviše dvoje-troje svojih ginekologa, no pustio ih je osmoro. Oni su zauzvrat odlučili popunjavati nepopunjene ginekološke timove tamo gdje nema zaposlenog liječnika ili je iz nekog drugog razloga odsutan. Ukratko, njihova je obveza dva dana tjedno raditi u Vrgovcu, odnosno Visu, dok se tamošnji timovi ne popune ginekolozima na neodređeno vrijeme“, pojasnio je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, zahvalivši liječnicima što su pristali na sporazum.

U županijskom Domu zdravlja ostalo je svega troje domskih ginekologa. Broj ginekologa po broju stanovnika, odnosno osiguranika propisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Za Splitsko-dalmatinsku županiju, pojašnjava ravnatelj Doma zdravlja, Marko Rađa, propisao ih je 34.

„Trenutačno imamo popunjena 32 tima. Nepopunjen je ostao ovaj u Vrgorcu te u Kaštelima“, istaknuo je ravnatelj Rađa te dodao kako ove kadrovske rošade za pacijente u praksi ništa ne znače.

Ukoliko imaju uredno osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, sve će im biti besplatno.

„Ovaj ugovor s ginekolozima trebao bi biti poziv i svim drugim liječnicima da na sličan način urede svoje statuse ali i pomognu stanovništvu bez primjerene zdravstvene skrbi“, poručio je župan Boban.

To što su liječnici prešli iz takozvanih domskih u koncesionare za županiju i Dom zdravlja ne mijenja ništa. Mijenja za državu. Naime, privatni liječnici spadaju u tzv. samostalna zanimanja za koja se plaćaju paušalni doprinosi. Kao zaposlenik Doma zdravlja liječnik na 20 tisuća kuna bruto plaće plati oko šest tisuća kuna doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a kao privatnik koncesionar, upola manje.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!