Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
D.H.

D.H.

„Okrugli stol u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije“

U prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske prijavljeno je 455 prekršaja iz domene nasilja u obitelji. U 347 slučajeva počinitelji su bili muškarci. Sudski ih je procesuirano 290, a tek 24 nasilnika je pravomoćno osuđeno za svoja nedjela. Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 12 tisuća ovakvih prekršaja i polovica se odnosila na fizičko nasilje. Čak 75 posto počinitelja su muškarci. Kaznenih djela među bliskim osobama bilo je gotovo pet tisuća, a više od 600 kaznenih djela protiv života i tijela. Poražavajući su to podaci na koje se upozorilo na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji splitsko-dalmatinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Nasilja u obiteljima i društvu općenito svjesni su i oni najmlađi. Pokušavajući podignuti svijest među svojim vršnjacima ali i među onima koji bi o njima trebali skrbiti i omogućiti im bezbrižno i nenasilno djetinjstvo i mladost, učenici splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju upriličili su izložbu.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.