//Smrtonosne sjemenke lana

Smrtonosne sjemenke lana

„Njemačke sjemenke s povećanom količinom cijanovodične kiseline povlače se iz prodaje“

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda ALNATURA Sjemenke lana, usitnjene 200 g, LOT broja L6908083, najbolje upotrijebiti do 08.05.2020., zbog povećane količine cijanovodične kiseline.

Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Müller trgovina Zagreb d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Detaljniji podaci o opozivu proizvoda nalaze se na službenoj stranici subjekta u poslovanju s hranom https://www.mueller.hr/aktualno/povlacenje-proizvoda/

Podaci o proizvodu:

Dobavljač: Alnatura GmbH, Darmstädter Straße 63, Bickenbach, Njemačka

Veleprodaja: Müller Handels GesmbH & Co. KG, Alpstraße 92, Ulm, Njemačka

Proizvod na tržište RH stavlja: Müller trgovina Zagreb d.o.o., Betinska 1, Zagreb

Što je cijanovodična kiselina

Cijanovodična kiselina može nastati tijekom fermentiranog raspadanja biljnih proteina, a otrovna je u već vrlo malim količinama.

Ako smrtonosna doza cijanovodične kiseline uđe u tijelo, osoba umre u roku od pet minuta.

S teškim trovanjem toksičnim spojem, pacijent doživljava grčeve gornjih i donjih ekstremiteta, nehotičnu defekaciju i mokrenje. Zjenice se šire, znakovi gušenja povećavaju se i osoba gubi svijest. Karakteristični simptomi uključuju grimiznu boju lica i svjetlo ružičastu boju sluznice.

Broj simptoma i obilježja njihove manifestacije ovise o putu unosa otrova u ljudsko tijelo. Za početnu fazu intoksikacije karakteristična je pojava takvih simptoma: neugodan okus u ustima, pretjerano lučenje sline, osjećaj prisutnosti stranog predmeta u grkljanu, izlučujuća mučnina, žgaravica, rezanje bolnih grčeva u stomaku,obilno znojenje, znojenje, zimica.

Ovi znakovi trovanja primjećuju se kod osobe koja je nehotice progutala cijanovodičnu kiselinu, a ona se zadržala neko vrijeme unutar želuca. S povećanjem koncentracije vodikovog cijanida pogoršava se stanje žrtve:

-Kratkoća daha, kratkoća daha

-Bol u srcu

-Oštar pad tlaka s povećanim otkucajima srca

-Povećana tjelesna temperatura

-Slabost, apatija, pospanost

-Bolna glavobolja

-Vrtoglavica, gubitak orijentacije u prostoru.

Ako prva pomoć za trovanje cijaninskom kiselinom nije pružena, a terapija lijekovima nije provedena, onda je moguć smrtni ishod. Što više vodikovog cijanida uđe u ljudsko tijelo, brže nastupi smrt.

Nakon telefonskog poziva ambulante i poziva brigade, trebali biste osigurati svjež zrak. Ako se tijekom isparavanja cianovodične kiseline došlo do trovanja, potrebno je napustiti sobu i ukloniti žrtvu, uklonite odjeću s osobe, jer se otrovni spoj može nakupiti na tkivima vlakana, morat ćete izazvati povraćanje ako je osoba svjesna. Razrijedite kalijev permanganat u vodi dok se ne dobije zasićena ružičasta otopina i pustite žrtvu da pije, zadržavajući svijest, osobi se mogu dati lijekovi koji vežu cijanid vodik, koji nije imao vremena da prodre u krvotok: smekta ili aktivni ugljen.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!