//134 Hrvata oboljelo od gripe

134 Hrvata oboljelo od gripe

“Na pragu smo epidemije!”

U Hrvatskoj je, zaključno s 8. prosinca, službeno registrirano ukupno 134 oboljelih od gripe, od kojih je 88 prijavljeno tijekom 49. tjedna, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske.

“Ovaj gotovo četverostruko veći broj prijava u odnosu na 48. tjedan (23 prijava) ukazuje na porast broja oboljelih koji je u okviru očekivanog, s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo i u usporedbi sa prethodnim sezonama gripe. Također, nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija”, poručuju iz HZJZ-a.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu tijekom 49. tjedna virus gripe potvrđen je u 50 posto uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, i to virus gripe tip A. U svim pozitivnim uzorcima koji su subtipizirani detektiran je podtip A/H1N1, koji je bio dominantni cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i tijekom prethodne sezone (2018./2019.).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu.

U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da neke države, kao što su Portugal, Španjolska, Latvija i Rusija, bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Irena Dragičević

Doktore,hitno!

TAGS: