Dva nova lijeka za akutnu mijeloičnu i mijelomonocitnu leukemiju

Dva nova lijeka za akutnu mijeloičnu i mijelomonocitnu leukemiju
D.H.

D.H.

„Pet novih lijekova i proširenje indikacija na osam postojećih“

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je odobravanje pet novih lijekova, a među njima i za dva generička lijeka: Azacitidine Accord (azacitidin), namijenjen liječenju mijelodisplastičnih sindroma, kronične mijelomonocitne leukemije i akutne mijeloične leukemije, bolesti kod kojih tijelo proizvodi veliki broj abnormalnih krvnih stanica, priopćila je danas Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Odobrenje je izdano i za lijek Beovu (brolucizumab), namijenjen liječenju neovaskularne (“vlažne”) senilne makularne degeneracije, bolesti koja utječe na središnji dio mrežnice u stražnjem dijelu oka, uzrokujući gubitak centralnog vida.

Za liječenje infekcija uzrokovanih aerobnim Gram-negativnim organizmima u odraslih bolesnika s ograničenim terapijskim opcijama odobren je lijek Recarbrio (imipenem/cilastatin/relebaktam).
CHMP je odobrilo biosličan lijek Amsparity (adalimumab), namijenjen liječenju određenih upalnih i autoimunih poremećaja te Dexmedetomidine Accord (deksmedetomidin), namijenjen za blagu do umjerenu sedaciju odraslih bolesnika u jedinici za intenzivno liječenje.

Izdano je i osam preporuka za proširenje terapijskih indikacija i to za lijekove Akynzeo, Cyramza, Darzalex, Dificlir, Erleada, Sirturo, Stelara i Vyndaqel, doznajemo u HALMED-u.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.