Roditeljima njegovateljima 500 kuna mjesečno iz splitskog proračuna

Roditeljima njegovateljima 500 kuna mjesečno iz splitskog proračuna
D.H.

D.H.

“Dok se država ne smiluje, splitski roditelji njegovatelji dobivat će pomoć iz gradskog proračuna”

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom u Splitu, iduće će godine dobivati iz gradskog proračuna 500 kuna mjesečne potpore, a zahvaljujući amandmanima na upravo usvojeni proračun koje su predložili SDP i stranka Pametno, a gotovo neočekivano, prihvatili i vladajući u splitskom Gradskom vijeću.

Roditelji njegovatelji nedavno su prosvjedom upozorili kako žive u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva s 2.500 kuna mjesečne naknade. Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

„Neki gradovi u Hrvatskoj su prepoznali njihovu tešku situaciju i odlučili u svojim proračunima predvidjeti sredstva za sufinanciranje, a dok država ne reagira. Od iduće godine će Grad Sisak, kao prvi grad u Hrvatskoj, njegovateljima, koji skrbe o djeci s najtežim vrstama invaliditeta i višestrukih oštećenja zdravlja, isplaćivati mjesečnu naknadu u iznosu od 600 kuna. U Gradu Splitu je oko 60 njegovatelja i ako bi im mjesečno, do trenutka dok ne bude podignut iznos od stane nadležnog Ministarstva dodijelili 500 kuna, ukupni godišnji trošak bi bio do 400.000 kuna“, argumentirao je svoj amandman SDP-ov gradski vijećnik, doc. dr. sc. Joško Markić, dr. med. specijalist pedijatrije, subspecijalist intenzivne medicine.

I.D.
Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.