//1.232 oboljelih od gripe; manje nego lani u isto vrijeme

1.232 oboljelih od gripe; manje nego lani u isto vrijeme

U Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 1.232 oboljela od gripe, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Od ukupnog broja prijavljenih njih 353 prijavljeno tijekom prvog tjedna ovogodišnje sezone gripe. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Karlovačke te Varaždinske županije i Grada Zagreba. Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Tijekom ove sezone broj prijava gripe tijekom posljednja tri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone .

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu te se u većini država bilježi niska ili sporadična aktivnost gripe. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

I.D.

Doktore, hitno!

TAGS: