//Kampanje za rano otkrivanje dijabetesa u djece

Kampanje za rano otkrivanje dijabetesa u djece

U subotu od 10 do 13 sati na splitskoj Rivi odvijat će se javno – zdravstvena akcija u sklopu preventivne „Kampanje za rano otkrivanje dijabetesa u djece“.

Akciju provodi Klinika za dječje bolesti, KBC Splita uz potporu Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva zdravstva.

“Na ovaj način želi se ukazati na glavne ciljeve naše kampanje pravovremenog prepoznavanje znakova šećerne bolesti i brze dijagnoze s kojom se sprječava metabolički urušaj i mogući smrtni ishod”, poručuje predstojnik Klinike, Veselin Škrabić.

Učestalost pojavljivanja dijabetesa T1 raste u cjelokupnoj svjetskoj populaciji. U Hrvatskoj od 1995. do 2003. godine incidencija dijabetesa tipa 1 kod djece u dobi do 14 godina bila je 8,9 na 100.000 stanovnika iste životne dobi, dok je u razdoblju od 2004. do 2012. godine narasla na 17,23. To je rast od 5,87 posto godišnje, što je iznad europskog prosjeka od 3,9 posto.

Najčešći uzroci smrti kod mladih pacijenata dijabetesa tipa 1 akutne su komplikacije – hipoglikemija i dijabetička ketoacidoza (a rizik od nastanka DKA najviše povećavaju dob mlađa od dvije godine i dijagnostičke pogreške). Mortalitet mladih od akutnih komplikacija vezanih uz šećernu bolest tipa 1 u dobi od 10 do 19 godina u razdoblju od 1968. do 1984. pao je za 61 posto, no od 1984. do 2010., nažalost, raste.

Sve to pokazuje važnost provođenja javnih kampanja kojima je cilj smanjenje pojavnosti dijabetičke ketoacidoze.

Najraniji znak šećerne bolesti tipa 1 jest učestalo mokrenje danju i, posebno upozoravajuće, mokrenje tijekom noćnih sati. Znači, kod svakog djeteta koje počne noću mokriti nevoljno (u postelju) i voljno (u toalet) treba posumnjati na šećernu bolest, upozorava dr. Škrabić.

Potanko o ovoj podmukloj bolesti doznajte sutra na splitskoj Rivi u sklopu „Kampanje za rano otkrivanje dijabetesa u djece“.

I.D.

Doktore, hitno!