//Karmela Vukov Colić, TV voditeljica i glumica

Karmela Vukov Colić, TV voditeljica i glumica

“Ne nasjedajte na priče o uspjehu preko noći”

 

– Većina nas priznaje Vas kao prekrasnu, elokventnu i uvijek raspoloženu televizijsku voditeljicu. Kako to da ste novinarsko/voditeljski posao odlučili zamijeniti glumačkim?

*Sasvim slučajno. Znate onu narodnu: gdje Bog zatvori vrata, otvori prozor? Pa tako je i meni, baš nekako u vrijeme mog odlaska s HRTa, stigao poziv od Nine Kleflin, da se pridružim njezinoj glumačkoj skupini. Bila sam oduševljena – i činjenicom da ću raditi s Ninom (čiji rad iznimno cijenim), i da ću se okušati u nečem novom.

– Koliko se posao televizijskog voditelja razlikuje od glumačkoga?

*Na televiziji sam uvijek izgovarala svoje, a ne tuđe rečenice. I, zapravo, često sam se šalila da bih – ako bih morala izgovarati tuđi tekst -sigurno  bila glumica, a ne voditeljica. Na početku rada na Menopauzi činila mi se kao ogromna nesavladiva prepreka ta količina teksta i svega što moraš upamtiti. Baš sam strepila kako ću to ja. A onda se jednostavno dogodilo. Uđe vam taj tekst u pore, postane dio vas i znate ga dovijeka. Izlazak na “daske koje život znače” meni je otvorio čitav jedan novi svijet, moj privatni Disneyland, u kome baš guštam! I nisam jedina. Svaka od nas četiri s jednakim veseljem izlazi na pozornicu. Sanja, Arijana, Salome i ja ne možemo dočekati sljedeću predstavu i izlazak na scenu. Stvarno nam ništa niije teško, pa ni odglumiti 3 predstave u 6 sati ako treba 🙂

– Kada ste se “zaljubili u medije”? Kako je tekla Vaša medijska karijera? Kada se pojavila iskra?

*Još sam u osnovnoj školi radila u školskom listu. U srednjoj sam radijski zanat počela peći na Radiju 101 i te su mi godine nezamjenjive kad govorimo o radijskom iskustvu. S početkom studija počela sam i na televiziji – isprva u Zagrebačkoj panorami, potom na danas već legendarnom Z3 programu, a onda i u svim ostalim programima HRTa.  Nisam ja puno o tom putu razmišljala – stvari su se događale nekako jednostavno, prirodno… Kao i ovaj, makar privremen, prijelaz u novi medij, novu umjetnost. Uvijek mi se činilo da taj moj poslovni put teče kao rijeka –  usvojiš sve na jednom mjestu, nadrasteš ga, pa zaploviš ka drugom.

– Koliko je teško biti ženom u svijetu medija, ali i glume? Svi znamo da je to jako stresan posao. Kako konkretno utječe na žene koje žele imati i karijeru i djevu?

*Nije uvijek lako, naravno. Ali uz dobru organizaciju i dobru potporu obitelji, sve se može. Moja su djeca sad i velika i samostalna i nije im više problem moje povremeno izbivanje ili večernji rad. 

– Što biste preporučili mladim djevojkama koje se školuju za posao novinarke ili pak glumice?

*Svakako budite svoje! Ne nasjedajte na priče o uspjehu preko noći. Ne dajte da vas začaraju svjetla pozornice ili pokoja naslovnica. Radite na sebi, obrazujte se stalno. Učite, stremite boljem.  Razmišljajte široko, igrajte u nekoliko smjerova. Ovo su čudna vremena, ali prilagodljivi i obrazovani  mogu ih okrenuti u svoju korist.

foto: Menopauza

Irena Dragičević

Doktore, hitno!