13. Dan mimoza u Split

13. Dan mimoza u Split
D.H.

D.H.

Danas je u Splitu održan 13. Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Županijske lige protiv raka – Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije. Unatoč kiši okupio se veliki broj naših sugrađana i mladih volonterki.

Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara prema rodnici. Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a.
Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadiji obično nemaju nikakve simptome.

Prevencijom protiv raka vrata maternice

Cijepljenje protiv HPV-a u Republici Hrvatskoj besplatno je za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole. Važno je istaknuti da bi žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebale redovito sudjelovati u organiziranom probiru.

Testiranje na rak, odnosno na preduvjete koji ga mogu uzrokovati, kod osoba koje nemaju simptome naziva se probir. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od ove bolesti za 80%. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti prevencije raka vrata maternice i redovitog sudjelovanja u programu probira.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.