//Povlači se lijek za shizofreničare!

Povlači se lijek za shizofreničare!

 

Belupov lijek za shizofrene i bolesnike s psihotičnim poremećajima, koji se prepisuje isključivo po preporuci specijalista psihijatra je neispravan!

Zbog „neispravnosti u kakvoći“ nakon godinu dana praćenja testa stabilnosti, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s proizvođačem povukla je lijek Q-Pin SR tablete s produljenim oslobađanjem, i to serije Y09694 lijeka Q-Pin SR tablete s produljenim oslobađanjem.

„Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar oslobađanje na dugoročnom (25°C / 60% RH) i ubrzanom (40°C / 75% RH) testu stabilnosti praćenog kroz dvanaest mjeseci. Na tržištu u Republici Hrvatskoj nema dostupnih serija predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost. Stoga upućujemo sve korisnike ovog lijeka da se obrate svojem liječniku vezano uz nastavak terapije“, poručuju iz HALMED-a.

Ovaj lijek koristi se i za liječenje bipolarnog poremećaja: za liječenje umjerenih do teških maničnih epizoda u bipolarnom poremećaju, za liječenje velikih depresivnih epizoda u bipolarnom poremećaju, za sprječavanje ponovne pojave maničnih ili depresivnih epizoda bolesti u bolesnika s bipolarnim poremećajem, koji su prethodno odgovorili na liječenje kvetiapinom.

Koristi se i kao dodatna terapija velikih depresivnih epizoda u bolesnika s velikim depresivnim poremećajem (Major Depressive Disorder, MDD) koji su imali suboptimalni odgovor na monoterapiju antidepresivima.

U prometu u RH trenutačno su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!