Kako pravilno zbrinuti glomazni otpad u Splitu

Kako pravilno zbrinuti glomazni otpad u Splitu
D.H.

D.H.

Svjedoci smo svakodnevnog odlaganja glomaznog otpada po ulicama Splita. Molimo građane da se pridržavaju datuma odvoza glomaznog otpada i iznesu ga dan prije, a ne da nam na ulicama stoji po petnaestak dana. Najbolje je nazvati Čistoću i dogovoriti se kada vi želite da vam dođu pred kućni prag i odvezu besplatno vaš glomazni otpad.  

Što je to glomazan otpad, kako se zbrinjava i tko je zadužen za  odvoz i  kada, pročitajte u nastavku ovog članka.

Odlaganje glomaznog otpada pored kontejnera za smeće, zelenih otoka ili na divljim deponijima u gradskim i prigradskim naseljima, odnosno na javno prometnim površinama, zabranjeno je Zakonom o održivom gospodarenju otpada.

U Splitu je besplatan odvoz glomaznog otpada organiziran po gradskim kotarevima dva puta mjesečno (raspored smo objavili na našem portalu), a isto tako građani mogu kad god im to odgovara glomazni otpad besplatno odložiti u Reciklažnom dvorištu Karepovac, ili rezervirati besplatni odvoz putem linka na stranicama tvrtke Čistoća. Najbolji i najjednostavnije je nazvati broj Operativne službe Čistoće te dogovoriti mjesto, vrijeme i datum kada žele da kamion dođe po glomazni otpad.

Međutim, usprkos tome, kao i informiranju građana putem gradskih kotareva, mjesnih odbora, medija i društvenih mreža, ružne scene nepropisno odloženog glomaznog otpada gotovo su svakodnevica. I često je taj glomazan otpad odložen zajedno s građevinskim otpadom, osobito ako su nastali kao zajednički produkt značajnijeg renoviranja kuće ili stana koji uključuje rušenje zidova, izmjenu pločica ili kupaonske opreme.

Stoga je važno istaknuti što čini glomazni otpad koji se ne smije miješati s građevinskim otpadom.

KUPAONSKA OPREMA – kada (plastična, fiberstaklena, metalna i sl.) tuš kada, sauna, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjese ili pregrade za tuširanje ili kada, nosač zavjesa (karniša), umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavine za vodu, nosač tuša i crijevo za tuš, stalak za ručnike i sl., ogledalo.

STVARI ZA DJECU – krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, auto sjedalice.

PODNE OBLOGE – tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i sl.

NAMJEŠTAJ

KUHINJSKA OPREMA – kuhinjski elementi (ugradbeni, samostojeći i dr.), sudoper, radna površina, šank.

VRTNA OPREMA

OSTALI GLOMAZNI OTPAD – rolete, žaluzine, tende i sl., ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata (npr. sobna, ulazna i dr.), staklo (okno), prozori, prozorski okviri.

 

Besplatni info telefon 0800 0021

Broj telefona operativne službe Čistoće 021/ 323 – 740 koja započinje s radom u 6.00 sati

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od 7.00 – 19.00 sati

Gdje sa građevinskim otpadom (šutom)?

Svaki građanin koji renovira stan dužan je po zakonu o vlastitom trošku zbrinuti građevinski otpad. Već je poznato kako u Splitu ne postoji mjesto na kojem se takva vrsta otpada može legalno zbrinuti, ali zato postoji na području županije.

Grad ima ugovor s privatnikom u Planom i Dugopolju, te je najispravnije da naši građani ugovore i odvoz građevinskog otpada s tvrtkom koja im izvodi radove u stanu. Informacije o privatnim tvrtkama za zbrinjavanje građevinskog otpada možete dobiti u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo grada Splita. Pročelnik odjela Damir Ordulj 021/ 310 – 127, voditelj Odsjeka za komunalne poslove Damir Babić 021/ 310 – 472 i voditeljica Odsjeka mjesne samouprave Suzana Bartulović 021/ 310 – 198.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.