Imate li i vi problema s dopunskim zdravstvenim osiguranjem?

Imate li i vi problema s dopunskim zdravstvenim osiguranjem?
D.H.

D.H.

 

Vidjela sam da imate rubriku pisma čitatelja, javljam vam se u nadi da će te moje pismo objaviti i možda ispitati što se dešava u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Dopunsko zdravstveno osiguranje suprug i ja imamo od prvog dana kada je uvedeno. Uredno podmirujemo svoje mjesečne obveze prema HZZO, trenutačno u visini od 70,00 kn mjesečno. Suprug ima obvezu platiti do 22. u mjesecu, a ja do 18.-tog. Za tekući mjesec svoje obveze podmirujemo Internet bankarstvom do 5. u  mjesecu.

Prvi problemi za dopunsko zdravstveno kreću unazad desetak godina. Na kućnu adresu došla je opomena o dugu od 154,00 kn. Tada je mjesečna obveza za dopunsko iznosila 50,00 kn. Kako sam tada bila hospitalizirana i nisam imala snage zvati odgovorne u HZZO, suprug je navodni dug podmirio. Po tom dugu ispada da nisam platila tri rate dopunskog zdravstvenog. Kada sam došla kući provjerila sam sve uplate i ustanovila da je sve uredno podmireno, ali i dalje nisam imala snage zvati i boriti se s institucijama. Smatrala sam da će uočiti grešku i da ću za iduće ugovorno razdoblje imati pretplatu. Kada je stigao novi ugovor, pretplate nije bilo, ali nisam bila ni dužna.

Prolazile su godine ugovori za dopunsko zdravstveno uredno dolazili, godinu za godinu, ali ove godine dolazi prvo ugovor na moje ime gdje me upozoravaju da sam dužna 73,00 kn, a kada je stigao za supruga 71,62 kn. Citirat ću vam tekst HZZO, tako mi je puno lakše:

„Obavještavamo Vas da smo obnovili Vašu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na daljnje razdoblje od godinu dana i da Vam ista i dalje vrijedi. U skladu s tim, a temeljem uvida u službenu evidenciju ovim putem Vas obavještavamo da na dan 27.01.2020. postoji dugovanje u iznosu od 71,62 kn. Ukoliko ste predmetno dugovanje u međuvremenu podmirili, molim Vas da navedenu obavijest zanemarite.“

Ugovor i obavijest potpisuje Voditeljica Regionalnog ureda Split Katarina Radman, dr.med.spec.

Naime nigdje ne piše za koji mjesec je predmetno dugovanje, a provjerom svojih uplata iste za prošlo razdoblje od godinu dana podmireno je u cijelosti s datumom 02.01.2020.

Naravno odmah sam zvala besplatni info telefon 08007989, ne samo toga dana, već nekoliko dana za redom i čekala preko 60 minuta na liniji da se javi službenik, ali naravno nisam ostvarila kontakt.

Ne znam dali sam ja usamljeni slučaj ili u nedostatku sredstava HZZO i država preko leđa nas građana urednih platiša žele zakrpati svoje financijske rupe.

 

S poštovanjem.

 

Marija K.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.