Lijek protiv dlakavosti stvara tumor na mozgu!?

Lijek protiv dlakavosti stvara tumor na mozgu!?
D.H.

D.H.

Lijekovi koji blokiraju prekomjernu dozu testosterona, odnosno oni koji suzbijaju prekomjerni rast dlaka ili alopeciju – gubitak dlaka, akne i seboreju, može izazvati tumor na mozgu – meningeom. Uzrok je cipreoteron u dozama većim od 10 miligrama.

U Hrvatskoj su odobreni sljedeći lijekovi koji sadrže ciproteron:

Androcur 50 mg tablete (sadrži 50 mg ciproteron acetata)

Axira 35 filmom obložene tablete (sadrži 2 mg ciproteron acetata i 0,035 mg etinilestradiola)

Bellune 35 obložene tablete (sadrži 2 mg ciproteron acetata i 0,035 mg etinilestradiola)

Diane-35 obložene tablete (sadrži 2 mg ciproteron acetata i 0,035 mg etinilestradiola).

Zbog toga je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je da se lijekovi s 10 mg i više ciproterona pacijentima daju samo onda kada druge mogućnosti liječenja, uključujući liječenje nižim dozama, nisu bile uspješne. Nakon postizanja učinka višim dozama lijeka, doziranje se treba postupno smanjivati do najniže djelotvorne doze lijeka. Lijekovi koji sadrže ciproteron trebaju se primjenjivati za smanjenje nagona kod seksualnih devijacija u muškaraca samo kada druge mogućnosti liječenja nisu prikladne.

„Preporuke su donesene temeljem ocjene rizika od razvoja rijetkog tumora meningeoma uz primjenu lijekova koji sadrže ciproteron. Navedena nuspojava je rijetka te se može pojaviti u 1 do 10 slučajeva na 10 000 bolesnika ovisno o primijenjenoj dozi i trajanju liječenja. Rizik je veći kod viših kumulativnih doza lijeka, odnosno pri većoj ukupnoj količini lijeka koju je bolesnik primijenio kroz vrijeme liječenja. Dostupni podaci upućuju na to da nema rizika kod primjene lijekova s niskom dozom ciproterona (1-2 mg) u kombinaciji s etinilestradiolom ili estradiol valeratom, koji se primjenjuju u liječenju akni, hirzutizma, kao kontracepcija ili nadomjesna hormonska terapija. Kao mjera opreza, navedeni lijekovi se ne bi smjeli primjenjivati u ljudi koji imaju ili su imali meningeom“, poručuju iz HALMED-a, Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Što je meningoem

Meningeom je tumor koji je građen od stanica moždanih ovojnica (meningotelijske tj. arahnoidalne stanice). Meningeomi su najčešće dobroćudni (benigni) intrakranijski tumori koji sporo rastu i rijetko infilitraju mozak, ali mogu biti i zloćudni (maligni). Meningeomi su drugi po učestalosti primarni tumor u središnjem živčanom sustav. Većina meningeomi ne uzrokuju simptome, te se ne otkriju za života, već su slučajan nalaz prilikom radioloških pretraga glave ili obdukcije. Obično su takvi tumori mali, bez širenja u mozak. Veći tumor uzrokuju simptome ovisno o veličini i lokaciji.

Simptomi mogu biti npr.:

fokalni epileptični napadaji

progresivna spastična pareza nogu

povećanje intrakranijalnog tlaka

Kakva su svojstva ciproterona

Ciproteron je antiandrogeni lijek – lijek koji suzbija prekomjernu dozu testesteroma, odnosno  spolnih hormona prisutnih u žena i muškaraca, koji djeluju na isti način kao spolni hormon progesteron. Lijekovi koji sadrže ciproteron primjenjuju se za liječenje stanja ovisnih o androgenima, poput hirzutizma (prekomjerni rast dlaka), alopecije (gubitak dlaka na vlasištu i/ili drugim dijelovima tijela), akni, karcinoma prostate te za smanjenje nagona kod seksualnih devijacija u muškaraca. Koriste se kao kontracepcija te u hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Ciproteronski lijekovi sadrže ili samo ciproteron ili kombinaciju nižih doza ciproterona s estrogenima (treća vrsta spolnih hormona).

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.