//Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdio je kako je do Hrvatske došao koronavirus. Prvi slučaj zaraze potvrđen je kod mlađeg muškarca, koji je hospitaliziran  u Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu. Pacijent je izoliran i da je u dobrom stanju. Pokazuje tek  blaže znakove bolesti.  

Zbog toga, poručio je premijer, Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

Kako paniku ne treba stvarati  poručuje i prvi čovjek splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja, dr. Marko Rađa. Koronavirus je po kliničkoj slici jako sličan gripi, no po statistikama, gripa je još uvijek smrtonosnija od njega.

„Kada se pogleda smrtnost ona od koronavirusa je manja nego od gripe. Od gripe, naime umre tri posto oboljelih, a od korona virusa jedan posto manje. S druge strane od koronavirusa umiru bolesni i stari. U Italiji najmlađi preminuli imao je 68 godina. Prije mjesec dana u Splitu je od gripe preminulo dijete od 10 godina. Po meni je stvaranje panike oko koronavirusa bespotrebno“, ističe dr. Rađa.

Budući da je Hrvatska relativno mala zemlja, odnosno da ima mali broj stanovnika, jedina ustanova koja je u mogućnosti zbrinuti najteže oboljele od koronavirusa je u Zagrebu, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. To znači, kako se takvi bolesnici ne mogu zbrinuti kroz sustav splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja.

„S obzirom da smo razbacani na 96 lokacija po cijeloj županiji, Dom zdravlja nema uvjete zbrinuti oboljele od koronavirusa. Preporuka je da se, u prvom redu oni koji su sada oboljeli i od gripe, jave svom obiteljskom liječniku. Nakon toga u kontaktu s njim odlučit će se hoće li taj pacijent dolaziti u ambulantu obiteljske medicine, ostati kući ili pak odmah otići u bolnicu. Splitska bolnica ima kapacitete za prijam takvih pacijenata“, naglašava ravnatelj splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja.

Najbolji način da se sačuvate od zaraze koronavirusom je pridržavati se osnovnih higijenskih pravila.

„To je Andrija Štampar još prije sto godina rekao- perite ruke prije svakog jela i nakon svakog pražnjenja tijela. To su jednostavna pravila kojih se treba pridržavati uz izbjegavanje pregrijanih prostora s puno prehlađenih ljudi“, pojašnajva dr. Rađa.

Ukoliko i obolite, ostanite ležati u svom krevetu. Pijte dovoljno tekućine, snižavajte temperaturu te se ne izlažite tjelesnim naporima. Ukoliko niste kronični bolesnik, vjerojatnost da će vas koronavirus ubiti, iznimno je mala, poručuju liječnici.

 Irena Dragičević

Doktore, hitno!