//U splitskoj Židovskoj općini otvorena izložba Regina Jonas, prva žena rabin

U splitskoj Židovskoj općini otvorena izložba Regina Jonas, prva žena rabin

U povodu Međunarodnog dana žena i Esterinog posta, u splitskoj Židovskoj općini otvorena je izložba o prvoj ženi rabinu, sa snažnom porukom o rušenju stereotipa da žene ne mogu biti vjerskim vođama.

Iz Berina u Split stigla je izložba o prvoj ženi rabinu, Regini Jonas. Regina Jonas  rođena je u kolovozu 1902. godine u Berlinu, a ubijena je u prosincu 1944. u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz. U povijest je ušla kao prva žena Židovka zaređena za rabina na cijelom svijetu. Njoj u čast, berlinska židovska zajednica osmislila je izložbu, koja je stigla i do Splita. Upravo je otvorena u prostoru splitske Židovske općine.

„Usprkos tome što smo mislili da je to puno modernija i novija pojava, Regina Jonas stupila u zvanje rabina još 1935. godine. Naravno, u Bibliji su već bile slavne i Mirjam i Debora, Brurija i mnoge druge žene koje su imale jako značajnu ulogu još u biblijskim danima, no već stoljećima su svi rabini bili muškarci“, kaže Ana Lebl, predsjednica splitske Židovske općine

Regina Jonas je rabinom poželjela postati još u ranom djetinjstvu.

„Potom se morala pozabaviti temom, može li žena biti rabinom, kakvi su kriteriji i shvatila je kako nema ničega zbog čega žena ne bi mogla obavljati tu dužnost. Pa čak ni u Tori ili Bibliji ne piše da žena ne može biti rabinom. Tako je Regina Jonas postala rabinicom. No, nažalost to je već bila 1935. godina kada je nacistički pokret ojačao zbog čega je ona kratko bila rabinica. Stradala je u logoru pa su i njezina rabinska uloga ali i život bili jako kratki. Bez obzira na sve to, jako ja značajna“, pojašnjava Ana Lebl.

Izložba o prvoj ženi rabinu, Regini Jonas, bit će  otvorena do kraja travnja, svakog radnog dana od 10 do 14 sati. Nakon splitske navjerojatnije će obići još neke židovske zajednice u Hrvatskoj.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!