//Istine i laži o ibuprofenu i koronavirusu

Istine i laži o ibuprofenu i koronavirusu

Reckitt Benckiser (RB), proizvođač Nurofena, svjestan je zabrinutosti nastale nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko uporabe steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) , uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19.

Sigurnost potrošača naš je najvažniji prioritet. Podsjećamo da je ibuprofen provjereni lijek koji se sigurno koristi dugi niz godina kao sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje boli. Naše proizvode s ibuprofenom učinkovito koriste milijuni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lijekovi koji se izdaju bez liječničkog recepta. Svi su lijekovi strogo regulirani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtjevima i propisima lokalnih tijela za zdravstvenu skrb.

Većina europskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne utjecaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19.

Kao odgovorna, znanstveno vođena organizacija, aktivno ćemo kao i uvijek pratiti sva izvješća kojih smo svjesni, radeći s regulatornim institucijama na njihovoj procjeni u skladu s  uspostavljenim postupcima farmakovigilancije. Objavit ćemo sve dodatne informacije ili smjernice potrebne za sigurnu uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova nakon takvih izvješća i njihovih procjena. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima.

Istovremeno pozivamo sve da se drže uputa nadležnih institucija o samoizolaciji, koje između ostalih možete pronaći i na sljedećem linku: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolation-advice/ .

I.D.

Dokrore, hitno!