//U Hrvatskoj 128 oboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji troje

U Hrvatskoj 128 oboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji troje

 

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu danas su potvrđene 23 oboljele osobe novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj dosad je potvrđeno ukupno 128 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo.

Na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno je troje oboljelih – stariji bračni par iz Splita i muškarac srednjih godina iz Jelse na otoku Hvaru.

Načelni Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare rekao da objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance.
Moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštiti.
Stožer podsjeća na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca – u zatvorenim prostorima treba držati distancu od dva metra, na otvorenim prostorima od jedan metar.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio tri odluke:

-Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta
-Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja
-Odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva

I dalje su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Detaljan popis i pojašnjenje mjera koje su 19. ožujka stupile na snagu:

-Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja
-Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je donio dvije odluke:

-Odluku o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske
-Odluku kojom se zabranjuje brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

-Upute za siguran način primanja pomoći za starije i nemoćne osobe
-Upute za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba

Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Također apeliramo na sve fizičke i pravne osobe da u cilju sprječavanja širenja epidemije novog koronavirusa račune korisnicima usluga šalju elektroničkim putem.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Pozivom na broj 113 možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

I.D.

Dokore, hitno!