Predsjednik Vijeća GK Blatine – Škrape: U jeku krize sa virusom COVID-19 Gradski Stožer civilne zaštite se pokazao nekompetentan

Predsjednik Vijeća GK Blatine – Škrape:  U jeku krize sa virusom COVID-19 Gradski Stožer civilne zaštite se pokazao nekompetentan
D.H.

D.H.

Opara, hitno smijeni načelnika Velu! Poručio je to danas predsjednik Vijeća Gradskog kotara Baltine – Škrape, Davor Matijević.

‘U jeku krize sa virusom COVID-19 Gradski Stožer civilne zaštite se pokazao nekompetentan te im nije jasna ugroza koja prijeti gradu Splitu. Usprkos apelu više čelnika splitskih gradskih kotareva do danas nije održan niti jedan sastanak, koordinacija niti je formirana Civilna zaštita koja i dalje stoji samo na papiru.

Više od mjesec dana se pripremamo za ovu pandemiju, a da nikome nije palo na pamet da sazove Civilnu zaštitu. Svaki gradski kotar ima svoje povjerenike i zamjenike povjerenika koji su registrirani u Civilnoj zaštiti i koji su voljni intervenirati te pomoći u slučaju potrebe. U ovih mjesec dana ja nisam kontaktiran niti kao povjerenik civilne zaštite u svom kotaru, a niti sam kontaktiran od strane Grada kao predsjednik kotara Blatine-Škrape.

Ovaj tjedan sam poslao mail gradonačelniku Krstuloviću Opari te njegovom zamjeniku i načelniku Stožera Nini Veli gdje sam ih zamolio da daju upute za Civilnu zaštitu te da nam osiguraju adekvatnu opremu u slučaju da bude potrebe za našim angažmanom. Ponudio sam da sami snosim trošak nabave opreme, ali da nam makar pomognu sa nabavkom jer adekvatne opreme jednostavno nema na tržištu.

Nisu se ni udostojili odgovoriti, a možda jednostavno ne znaju ni što bi napisali.

Nakon potresa u Zagrebu na ulicama grada je bilo 3000 pripadnika civilne zaštite koji su skupa sa vojskom pomagali da se grad vrati u normalu. Da se, ne daj bože, Splitu dogodi nešto slično mi bi imali samo Velu.

Stožer civilne zaštite je trebao pripremiti podjelu propusnica za izlazak iz grada, ali nisu ni to uspjeli. Stvaraju se brojni redovi ispred prostorija kotara, a tome ne pomaže niti činjenica da su spajali nekoliko kotareva na 1 tajnika kotara. Drukčije nisu ni mogli jer su nedavno mnoge tajnike kotareva poslali na prisilni godišnji odmor.

Kotar Blatine-Škrape i Gripe imaju 1 tajnicu zaduženu za izdavanje potvrda pa mnogi ni nakon 24 sata od slanja zahtjeva nisu dobili odgovor niti propusnicu. 12 000 ljudi je usmjereno na 1 osobu, a u Spinutu je još i gore jer su spojeni sa Lovretom pa 1 tajnik je zadužen za ca 20 000 stanovnika!?
Ne moram ni podsjetiti da tajnici nisu dobili adekvatne maske i da se ispred kotareva stvaraju redovi od čak 50-100 ljudi!

Iz svega je razvidno da načelnik gradskog Stožera civilne zaštite nije kompetentan ni sposoban voditi civilnu zaštitu te molim gradonačelnika Krstulovića Oparu da ga smijeni dok ne bude prekasno i na njegovo mjesto postavi nekog tko će znati oformiti Stožer za ovu nepogodu.
I u gradskom vijeću imate ljude poput Bože Zadre ili Ante Jukića koji imaju iskustva i koji bi mogli i znali ustrojiti civilnu zaštitu kako treba. Ovo nije vrijeme za bit tvrdoglav i inatit se, svi smo jednako ugroženi i važno je da se organiziramo što prije!’, poručuje Matijević.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.