//Ljubavnice u doba Corone

Ljubavnice u doba Corone

Sudeći prema društvenim mrežama, u doba ograničenog kretanja, hrvati žale za slobodnim kretanjima, a najviše što ne mogu vidjeti svoje ljubavnice.

Što je ljubavnica?

Ljubavnica je žena koja s muškarcem održava manje ili više dugotrajnu ljubavnu vezu, a da za njega nije vezana brakom. Izraz se specifično rabi za situaciju u kojima je muškarac u braku sa drugom ženom. Obično muškarac ovu vezu želi održati tajnom.
Sigurno ni jedna žena dok je odrastala nije maštala biti ona druga, biti ljubavnica. Biti ljubavnica nije ono o čemu se sanja, biti ljubavnica je ono što nam život i njegove okolnosti serviraju. Ne postaje se nečija ljubavnica olako. To je splet naivnosti, zanesenosti, emocija, to je robovanje tijela onom što srce osjeća.

To zabranjeno voće ipak je najslasnije. Ipak, to voće ima ružne crne mrlje koje u početku ne vidimo, pogotovo ako se upuštamo u vezu s oženjenim. Većina, ne svi, muškarci imaju istu priču i pletu svoju mrežu oko svoje žrtve – ljubavnice. Ponekad imam osjećaj, kao da su svi dobili iste upute od istog učitelja, a ta priča i te kako zna biti plodonosna. Jadničak je tako osjećajan, i tako tužan. Tko bi tomo odolio? Neshvaćen, usamljen u prepunoj kući, željan ljubavi i pažnje koju ne dobiva od svoje supruge.

Naravno da djevojka oko koje plete mrežu svašta pomišlja. Kakvu to on suprugu ima kod kuće koja nekog poput njega ne zna cijeniti? Točno zna što ženi treba, i uvijek izgovori prave riječi u pravom trenutku. A tek njegove oči? Tako su tužne, i one potvrđuju njegovu priču.

Drage djevojke, žene dame, onaj tko loše govori o onoj s kojom ima djecu, dovoljno govori o sebi. Iskreno, ja ne osuđujem djevojke koje se upuste u takvu vezu toliko koliko osuđujem muškarce, ili obrnuto. Djevojka nema što izgubiti, barem realno gledajući, ali to nikada nije tako.

Osobno imam prijateljicu koja je dvadeset godina bila ona druga ljubavnica, ali ovdje muškarac nije zatajio ženu, nije pričao ružno o svojoj ženi, nije imao tužne priče i tužne oči. Od početka je priča bila jasna i transparentna. Moja prijateljica mogla je birati. Nažalost izabrala je krivo, zaljubila se i dvadeset godina bila ona koja se nada da će on u jednom trenutku uvidjet da je ona bolja, ljepša, zabavnija. Svoje najljepše godine provela je u čekanju i nadanju, postavši ogorčena prvo na njegovu ženu, a kasnije kada su djeca odrasla i na njih.Ne, neopravdavan u ovoj priči ni muškarca, ali on je dobio što je htio, a ona je pod stare dane ostala sama.

Što muškarce tjera na prevaru?

Želja za promjenom, ali i želja da se dokaže da je još uvijek poželjan muškarac, jača je od svega. Ipak, ostaje činjenica da su oboje svjesno ušli u takav odnos, i da im to odgovara. Zatvaraju se oči pred istinom, i gaje lažne nade. Zašto? Pored toliko slobodnih muškaraca, zašto oženjeni? Koja to žena želi muškarca sa okovima braka, sa teretom koji je dio njega?
Jednom sam svojoj prijateljici iz ove priče postavila pitanje: „ Ako vara ženu, postoji li garancija da ti nisi ona iduća koja će na svojoj koži osjetiti kako je bilo njegovoj supruzi? Kako možeš biti sigurna da i tebe kao svoju suprugu neće varati?“
Moram napomenuti da postoje ljubavnice i ljubavnice. One s kojima se zabavlja i one koje se vole, o da ima i toga da se ludo zaljubi i na kraju zavoli ljubavnicu, kao nikada ni jednu ženu. U ovom slučaju nikao mu nisi igračka, već žena koja je zauzela veliko mjesto u njegovu srcu. I tu postaješ prva žena u njegovu životu. Nikako druga. Takve ljubavi traju godinama, neki skupe hrabrosti pa se i rastanu, jer su našli ono čemu su težili. Neki nikada to ne učine. Svatko ima mogućnost izbora.

Koja god vaša priča kao ljubavnice bila, ne možeš ga nazvati kada mu želiš ćuti glas, ne možeš ga vidjeti kada ga želiš zagrliti, ne možeš s njim podijeliti probleme ili iznenadnu sreću koja te uhvatila baš u tom trenutku, ne možeš ga poljubiti pred svima, već se skrivate u mračnoj hotelskoj sobi ili unajmljenom stanu, ne možeš s njim otići na odmor, a niti kovati planove za budućnost.
To su samo neki od nedostataka. A koje su prednosti? Nemam pojma.

I za kraj, iza okrutnih riječi, koje je izgovorio suprug prevarant, o svojoj ženi često se nalazi požrtvovna supruga i majka, nježno ljudsko biće koje nije zaslužilo da je se vara.

D.H.

Doktore, hitno!