//Žana Pavlović, dječja psihologinja

Žana Pavlović, dječja psihologinja

 

„Nakon što prođe pandemija, planiram odlazak u Zagreb i posjet unuci Juliji koja mi najviše nedostaje“

 

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

*Radim kao dječji psiholog u Centru za ranu intervenciju Siguran korak u Splitu. Radim na poslovima psiho-dijagnostike i psihoterapije djece i mladih te savjetovanje roditelja. Redoviti rad Centra privremeno je prekinut radi pandemije koronavirusa i sigurnosnih mjera. S obzirom na veliku neizvjesnost, strah i posebne životne okolnosti do ponovnog početka rada, odlučila sam roditeljima i djeci ponuditi podršku preko WhatsApp aplikacije. To je samo jedna od aktivnosti koje obavljam od kuće pored dežurstva na liniji za pružanje psihološke potpore građanima Splitsko-dalmatinske županije u aktualnoj situaciji u Organizaciji Društva psihologa Split i hrvatske psihološke komore, pišem kolumnu na portalu DalmacijaDanas a često odgovaram i na pitanja medija vezano za očuvanje mentalnog djece i mladih i mnoge druge. Pratim zanimljive edukacije putem webinara za koje do sada nisam imala vremena. Sve ove aktivnosti djeluju na održavanje samopouzdanja, smanjenje straha, tjeskobe i uznemirenosti. Pomaganje drugima na neki način, pomaganje je sebi i svom psihičkom zdravlju.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Po prirodi sam aktivna osoba, obavim puno stvari u jednom danu. Kako se bavim poslom koji psihički iscrpljuje nastojim se opustiti kroz druženje s prijateljima, bavljenjem sportom, čitanjem knjiga i uživanjem u prirodi. Prema preporuci Stožera, treba smanjiti socijalne kontakte i ostati kod kuće, samim tim, ograničeno kretanje mi teško pada.

S obzirom na situaciju s koronavirusom u zadnja dva tjedna uvelike nam se promijenio životni stil. Drugačiji uvjeti svakodnevice, promjena dnevnog ritma i navika zbog pandemije Covida-19 nešto je što dotiče sve nas. Nastojim se prilagoditi novonastaloj situaciji i sačuvati svoje fizičko ali i psihičko zdravlje. S obzirom na to da znam kako je održavanje rutine bitno u situacijama krize, unaprijed organiziram svoj dan koji će imati vrijeme za rad, odmor, opuštanje, vježbanje, kuhanje…Ukoliko uspijem obaviti većinu aktivnosti s rasporeda, osjećam se dobro, ispunjeno i korisno.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Budući da je potreba za ljubavlju i pripadanjem jedna od temeljnih ljudskih potreba, situacije u kojima smo socijalno izolirani jedni od drugih, tijelo će tumačiti kao opasne, odnosno prijeteće.  Radi toga nastojim redovito održavati kontakte s obitelji i prijateljima za vrijeme trajanja samoizolacije putem elektroničkih uređaja s pristupom internetu. Kontakt ‘licem u lice’ oslobađa brojne neurotransmitere koji stvaraju psihološku otpornost jer omogućavaju otpuštanje oksitocina – hormona odgovornog za povećavanje povjerenja u druge ljude i snižavanje razine kortizola, što dovodi do smanjenog osjećaja stresa i tjeskobe. Socijalna podrška od obitelji i prijatelja, utječe na moje nošenje sa stresom u ovakvim situacijama.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Planiram obaviti puno stvari za koje do sada nisam imala vremena. Prvo, naspavati se! Nakon toga, pročitati knjige koje sam kupila na Mediteranskom sajmu knjiga a neke sam naručila i online. Obožavam čitanje i sad mi je prilika da pročitam što više toga.  Trenutno čitam prekrasnu knjigu turske spisateljice Ayşe Kulin. Ovo je roman o neobičnoj i hrabroj ženi koja se ne boji živjeti punim plućima i koja je zbog toga spremna rušiti brojne konvencije patrijarhalnog turskog ali i američkog društva. Zbog ljubavi i ideje o ravnopravnosti  muškarcu u svim područjima ljudskog djelovanja, Aylin prihvaća i najteže životne izazove. Planiram pisanje kolumne, stručnih radova i edukativnih tekstova za roditelje djece s emocionalnim problemima koje objavljujem na svojoj internet stranici i društvenim mrežama.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Nakon što prođe pandemija, planiram odlazak u Zagreb i posjet unuci Juliji koja mi najviše nedostaje. Planiram je grliti i ljubiti 1440 minuta u jednom danu. U vrijeme krize i samoizolacije, pomisao na unuku me tješi, daje snagu i ohrabruje.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!