//Tonka Alujević, spisateljica

Tonka Alujević, spisateljica

 

“Kad ne bi bilo patnje, straha i smrti, Korona bi bila heroina našega doba. U drugi plan bacila je gusketine sa špica sa boršama od 18 iljada eura i sve ostale nebitnosti naše civilizacije”

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

*Sve ovo skupa doživljavan ka da san Trnoružica koja će samo nastavit di je stala ukoliko se ne zarazi i umre. Ovo je jedan, za mene, ne samo ružan san.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Kad ne bi bilo patnje, straha i smrti, Korona bi bila heroina našega doba. U drugi plan bacila je gusketine sa špica sa boršama od 18 iljada eura i sve ostale nebitnosti naše civilizacije, silnu sumnjivu trgovinu, nemoralnost svih dezena i boja, gnjusni masovni turizam, posramila nosače aviona, Tomahawke i svu silu ratova i naoružanja. Sveli smo se na svoju pravu miru bitnosti. Sad vidimo da je planeti važniji pjev ptica, sloboda riba i rast trave od nas. I da su bez nas prodisali i žive normalno. Mi koji smo zarobili i potlačili cili svit sad imamo kuglu vezanu za nogu.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

* Učimo bez čega sve možemo. Upoznajemo ukućane. Vidimo malo bolje ko je ta ili taj s kin smo u braku ili pod istin krovon. Sve je to dobro.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Konkretno, meni je Korona pomogla da završin knjigu koju ko zna kad bi. Monodrama ”Jubav u vrime kupusa”  puno puta izvođena na prostorima Balkana, sad je pretočena u roman, a kuriozitet je u tome šta se početak te ljubavne priče događa u jedno slično vrime, u doba Černobila i vuče se sve do ove ultramoderne pandemije.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Ako me pitate šta ću prvo učinit kad ovo završi, ne znan. Na to neman odgovor zato je epidemija neće završit na tri, četri, sad! Ona će se događat postepeno i mi ćemo se opuštat polako. Možda neki od nas požele ostat zatvoreni još koji misec ako ustanove da su se sreli sa sebon i da to i nije bilo tako loše.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!