//SDP: Opetovano ukazujemo, testirajte više i brže!

SDP: Opetovano ukazujemo, testirajte više i brže!

“SDP, kao i Svjetska zdravstvena organizacija, već tjednima ukazuje na potrebu povećanja broja testiranja s obzirom da je u Hrvatskoj uspostavljena lokalna transmisija bolesti.”

Žalosti nas vijest o oboljelima od COVID-19 u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. Nadamo se da će broj zaraženih biti što manji te želimo svima uspješan oporavak. Od ravnatelja Doma, kao najodgovornijeg, te županijskog stožera Civilne zaštite očekujemo žurno izvješće o pridržavanju Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje i suzbijanje epidemije u Domovima za starije osobe. Treba utvrditi jesu li, u skladu s tim Uputama, korisnici s respiratornim smetnjama i febrilitetom koji traje više dana, ukoliko nisu u jednokrevetnim sobama, preraspodjelom smješteni u sobu za izolaciju, te je li se postupalo po propisanoj proceduri i smjernicama. Isto tako od ravnatelja Doma očekujemo izvješće o dostupnosti i korištenju zaštitne opreme zaposlenika Doma te mjerama koje su poduzete da se zaštiti štićenike Doma tijekom pandemije.

SDP, kao i Svjetska zdravstvena organizacija, već tjednima ukazuje na potrebu povećanja broja testiranja s obzirom da je u Hrvatskoj uspostavljena lokalna transmisija bolesti. Sumnja na COVID-19 postavlja se na temelju epidemiološke anamneze i simptoma akutne respiratorne bolesti koja se ne može protumačiti drugom etiologijom, neovisno o tome zahtijeva li težina kliničke slike hospitalizaciju ili ne. Te se pacijente definira kao vjerojatan slučaj, te im je u skladu s preporukama HZJZ, potrebno osigurati najranije moguće testiranje.

Pandemija COVID-19 je zaustavila naše uobičajene živote i podsjetila nas o važnosti očuvanja i unapređenja zdravlja. Njega se najbolje čuva učinkovitim i kvalitetnim zdravstvenim sustavom koji je jednako, lako i brzo dostupan svima. Unatoč umoru, milijunima prekovremenih sati te velikoj mogućnosti zaraze zbog ograničene količine osobne zaštitne opreme, svi su zdravstveni radnici na svojim radnim mjestima. Time još jednom pokazuju kako je naš zdravstveni sustav dobar zahvaljujući njihovom stručnom i požrtvovnom radu.

Osnovani su zasebni respiracijsko-intenzivistički centri, a režim rada bolnica je promijenjen. Redoviti kontrolni pregledi te elektivni operacijski zahvati su odgođeni. Ministarstvo zdravstva ne smije dopustiti da ljudi više umiru ili trpe posljedice za svoje zdravlje tijekom ove krize za koju ne znamo koliko će trajati. Moraju se zaštititi ne-COVID dijelovi KBC-a i ostalih bolnica te osigurati kontinuirani i nesmetani rad primarne zdravstvene zaštite. To se jedino može postići povećanjem broja testiranja bolesnika prema preporukama HZJZ, kao i asimptomatskih bolesnika kod prijema na liječenje. Osim njih, treba povećati testiranje osoblja u zdravstvenim ustanovama. Obzirom da takva praksa postoji u dijelu zagrebačkih bolnica, očekujemo isto i u cijeloj državi. Isto očekujemo i u ustanovama koje skrbe o rizičnim skupinama, poput Domova umirovljenika.

Uz potporu mjerama ograničavanja pandemije i poziv građanima da ih se pridržavaju, očekujemo od ministra zdravstva da što prije učini sve da se bolje zaštiti zdravlje građana, pogotovo najugroženijih skupina.

Doc. dr. sc. Joško Markić

Predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP SDŽ, splitski gradski vijećnik

Doktore, hitno!