//Dr. med. Saša Srića, specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog

Dr. med. Saša Srića, specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog

“Moram priznati kao hiperaktivan i izrazito druželjubiv tip čovjeka, svjesno sam prihvatio novi model življenja znajući da ćemo odgovornošću i strpljivošću pobijediti pandemiju”

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

*S obzirom da izrazito puno radim i trenutno sam, kao i većina med.sestara i mojih kolega, učestalo dežuran radeći na prvoj liniji i kao internist i pulmolog pregledavajući u Objedinjenom hitnom bolničkom Prijemu KBC Zagreb, što mi je poziv, ali i zadovoljstvo. Nisam puno izoliran, ali se i čuvam te poštujem sve mjere koje i sam propagiram, a dane kada sam slobodan koristim za odmor i šetnje.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Moram priznati kao hiperaktivan i izrazito druželjubiv tip čovjeka, svjesno sam prihvatio novi model življenja znajući da ćemo odgovornošću i strpljivošću pobijediti pandemiju. Ipak nedostaju zajedničke kave i druženja, ali budući da moramo poštovati fizičku socijalnu distancu, ne smijemo zaboraviti na sve druge oblike socijalne povezanosti pa ih nadoknađujem komunikacijom putem mobitela, društvenim mrežama, Skypeom, zoom komunikacijom čekajući nove dane.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Upravo vrijeme, osim puno radeći, provodim na, u prethodnom pitanju navedenim načinima, uključujući da kao javna osoba često nastupam u javnim medijima upravo izvještavajući naše sugrađane o stanju Covid-19 infekcije, ne dižući paniku i pozivajući na mir, odgovornost i psihološku potporu. Odmor u slobodne dane provodim uz šetnje držeći se distance te kao i mnogi preispitujem kako biti još bolji ljudi vjerujući da će mnoge ova pandemija osvjestiti kako se treba okrenuti i duhovnim i altruističkim vrijednostima koje cijeli život radim i dalje ću, te da postoje puno više vrijednosti od materijalnih.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Puno toga je zacrtano što moram učiniti. Uz neke osobne odluke tu su i daljnje aktivnosti za predstojeće parlamentarne izbore, a vjerujem da će biti prilike barem 10 dana i mora osjetiti.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Za početak kava u kvartovskom kafiću na kojoj ćemo razmijeniti iskustva kao i planove za budućnost.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!