//#ostanidoma prehrana

#ostanidoma prehrana

“Stručnjaci ističu da je u sprečavanju širenja koronavirusa najvažnije održavati razinu higijene i imati oprezniji odnos prema hrani. Preporučuju prilagođavanje prehrane novonastalim uvjetima, što ne znači da se prestajemo hraniti pravilno i uravnoteženo jer to je najvažniji čimbenik u jačanju imuniteta koji nam je trenutno važniji no ikad.”

Zdrava prehrana po definiciji je konzumiranje nutricionistički vrijednih namirnica iz svih skupina hrane i to u preporučenim količinama.

Osim vrste hrane koju jedemo, na naše tijelo utječe i količina koju unosimo. Doziranje je važan dio zdrave prehrane. Kao što manjak može biti štetan, štetan može biti i višak. Nutricionisti preporučuju kontrolu količine i broja obroka,  kao i vrijeme konzumacije. Ipak, ono što je najvažnije kod obroka je njegova nutricionistička vrijednost.

Za vrijeme pandemije COVID-a 19, pored izolacije i mirovanja, stručnjaci ističu da je u sprečavanju širenja koronavirusa najvažnije održavati razinu higijene i imati oprezniji odnos prema hrani. Preporučuju prilagođavanje prehrane novonastalim uvjetima, što ne znači da se prestajemo hraniti pravilno i uravnoteženo jer to je najvažniji čimbenik u jačanju imuniteta koji nam je trenutno važniji no ikad. U danima #ostanidoma treba birati hranu bogatu po vrijednosti hranjivih tvari poput vitamina, minerala i proteina. Treba jesti što više laganih juha od povrća, mesa ili ribe. Preporuka stručnjaka je da treba jesti što više lisnate proljetne salate, sada je vrijeme svježeg zelenog povrća koje tek stiže s polja. Naravno, trebate jesti meso i ribu, ali višak mesa i ribe neće obraniti niti ojačati imunitet.

Osigurajte si dnevnu dozu češnjaka i lukovica (poriluka, vlasca, mladog luka…), što se tiče začina – čili, đumbir, kurkuma, origano, peršin, kadulja, bosiljak, mažuran sve se ubraja u preporučljiv i zdrav bonus.

Najbolje bi bilo da iz prehrane izbacite grickalice (štapići, čips, čokoladice i slično) grickajte povrće, orašaste plodove.

Kako bismo uklonili zabune, donosimo vam mišljenje struke, prvenstveno mikrobiologa, na koji način je najefikasnije očistiti namirnice.

Kao prvo rizik od zaraze koronavirusom putem hrane vrlo je nizak i ne trebamo se bojati pakirane, a ni svježe hrane. Konkretno COVID-19, virus je koji uzrokuje respiratorne bolesti. Smatra se da se ovaj virus uglavnom širi s osobe na osobu, a put prenošenja hranom nije poznat kao zabrinjavajući faktor.

Za čišćenje svježe hrane dovoljna je topla voda, preporuča se čišćenje svježeg voća i povrća pod toplom vodom neposredno prije konzumacije. Ova se preporuka odnosi i na svježe voće i povrće koje će se oguliti prije konzumacije. Jednu stvar zaista trebate izbjegavati na svježim proizvodima, a to je izbjeljivač, sapun za pranje ruku ili deterdžent za suđe. Možda se čini vrlo jednostavno, ali topla se voda uspješno bori protiv bakterija.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!