//Uršula Najev, glumica

Uršula Najev, glumica

“Napokon imam vremena čuti sve svoje misli i osjećaje i voditi duge razgovore sa sobom što rezultira brojnim spoznajama i promjenama”

 

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

*Trenutno nažalost nisam u mogućnosti raditi jer su mi svi poslovi obustavljeni zbog novonastale situacije. Kazališta su zatvorena, koncerti, predstave i svi ostali projekti su otkazani, što mi teško pada i duševno i financijski obzirom da su honorari moj jedini izvor prihoda. Jedino u čemu mogu sudjelovati od kuće je fakultetska nastava koja se održava putem online sastanaka. Što se samoizolacije tiče, uglavnom je se pridržavam boraveći doma, ali ne uskraćujem si šetnje i boravak u prirodi. Volim biti sama tako da mi to ne predstavlja problem. Osjećaj usamljenosti koji zna navratiti puno je teži, a on nema veze sa samoćom.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Jako mi nedostaje posao koji obožavam, kolektivna kreativnost na probama, sinergija s publikom, druženje s voljenim osoba, fizički kontakt. Videopoziv ipak ne može zamijeniti zagrljaj. Ali, ono što me posebno nervira je taj osjećaj opće neizvjesnosti i međusobnog nepovjerenja. Kad god izađem vani imam osjećaj da svak’ svakog gleda sa sumnjom i strahom. Svaki put se sjetim uvodne scene iz predstave “Kušnja”, poznatije kao “Vještice iz Salema”, kada smo svi ulazeći na scenu distancirano promatrali jedni druge sa strahom, nepovjerenjem i spremnošću na prozivanje i stigmatiziranje. Osjećam manjak ljubavi i to je sablasno. Posebno mi je žao djece. Nadam se da ovo neće ljudima na površinu izvući ono neljudsko i da ćemo se ubrzo moći grliti na ulici i nervirati se zbog gužve u banci.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Tek sada zapravo mogu raditi sve stvari koje inače nisam stizala i to je velika prednost ove ružne situacije. Napokon imam vremena čuti sve svoje misli i osjećaje i voditi duge razgovore sa sobom što rezultira brojnim spoznajama i promjenama. Tjeskoba i nesanica su nerijetki gosti, ali uspješno se borim protiv njih kreativno ispunjavajući dane. Pjevam, čitam, pripremam diplomski, plešem, neumorno slušam glazbu, gledam serije, preslažem ormare, usavršavam kulinarske vještine, crtam, treniram, boravim u prirodi, razgovaram s bližnjima. Čak sam si naručila profesionalnu opremu za depilaciju, ha ha.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Te stvari, u prethodnom odgovoru navedene i obavljam, ali grandiozne planove nemam. Planovi rijetko kada teku onako kako smo ih zamislili. Fokusiram se na trenutne zadatke, pokušavam ih obaviti najbolje što mogu i nadam se što skorijem povratku u “normalu”.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Izgrliti baku i djeda.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!