//Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa

„Ples je ljudska djelatnost koja unosi radost i zabavu u životu. I ako si loše volje i nešto grubo ti je na ustima, suzdrži se i odgovori plesom!“

Na današnji dan obilježava se po 38 put Svjetski dan plesa. Slavi se od 1982. godine 29. travnja. Širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih za ples.

UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališta instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih reformatora Jeana Georgesa Noverra za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevlada sve političke, kulturne i etičke prepreke.

U Hrvatskoj Svjetski dan plesa obilježava se od 1999. godine.
“U današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada”, poručio je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma.

Također i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je svima Svjetski dan plesa rekavši: „Ples je ljudska djelatnost koja unosi radost i zabavu u životu. I ako si loše volje i nešto grubo ti je na ustima, suzdrži se i odgovori plesom!“.

D.H.

Doktore, hitno!