//Ako se tamo radilo po pravilima, onda su pravila loša!?

Ako se tamo radilo po pravilima, onda su pravila loša!?

I oni sumnjaju u objektivnost izvješća o Domu umirovljenika u Vukovarskoj

Na inicijativu predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb  Splitsko-dalmatinske županije, gđe Milije Baldić-Lukšić, jučer je održana izvanredna sjednica Odbora, sa zahtjevom da se članove Odbora upozna sa stanjem u SDŽ za vrijeme epidemije korona virusa.

Sjednici je osim članova Odbora prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, dok od članova Stožera nije bio prisutan nitko.

Predsjednica Odbora je izrazila veliko nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom, lošom pripremom, nedovoljnom edukacijom zaposlenika Doma za stare i nemoćne, kao i nedostatkom opreme s kojom Domovi nisu bili na vrijeme opskrbljeni.

Kao članica Odbora zatražila sam na uvid Izvješća inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva demografije, te sam dobila odgovor da isti nisu dostavljeni Županiji, ali da će na naše traženje uputiti zahtjev ministarstvima da nam ga u što kraćem roku dostave. Izrazila sam sumnju u izvješće, s obzirom na kontradiktorne izjave pojedinaca, a naročito mi nije jasno da su ministarstva formirala i poslala na teren inspekcije, kad se zna da su DORH i policija preuzeli slučaj u svoju nadležnost. Znači li to da nekakve komisije sa svojim izvješćima rade pritisak na institucije pravosuđa i policije?

Naglasila sam da je poznat moj stav,  kao i stav SDP-a, po pitanju staračkih domova, a naročito u mandatu gospodina Škaričića, kojemu je njegova prethodnica ostavila plus u proračunu. Za njegovo rebalansiranje proračuna od nekoliko milijuna, nikada nisam digla ruku, jer mi nikada nije bilo jasno u što ih troši. Jasno mi je da politika stavlja svoje ljude, ali mi nije jasno da stavlja nesposobne, a koronavirus je nažalost razotkrio propuste u zdravstvenom sustavu, a isto tako ogolio do kraja kapacitete i sposobnosti pojedinaca. 

Da sam u pravu, potvrđuje izjava privremene povjerenice Helene Bandalović koja u tom sustavu radi tridesetak godina, a pojma nema tko su članovi Upravnog vijeća, a šlag na tortu je izjava jednog od članova Upravnog vijeća koji nema pojma tko s njim sjedi u tom istom UV. 

Na moj upit o struci članova Upravnog vijeća, dobila sam odgovor da su agronom inženjer, a s obzirom na Ravnatelja arheologa sve je jasno, iako Zakon izričito nalaže da moraju biti iz djelatnosti socijalne skrbi, a IZNIMNO iz društvenih ili humanističkih djelatnosti.

I za kraj, nikad nisam dobila odgovor zbog čega Županija nije riješila imovinsko-pravne odnose sa Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kad su svi dokumenti još 2016. godine bili pripremljeni da se imovina u kojoj se nalaze starački domovi prebaci na Županije, koje su mogle kao vlasnici istih povlačiti sredstva EU. Kad se nekoga imenuje politički, onda neka bar bude toliko sposoban da tu svoju moć upotrijebi i za opće dobro.

Nataša Delonga-Poparić, članica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ

Doktore, hitno!