Iz tinela na koncert-Pratite koncert uživo

Iz tinela na koncert-Pratite koncert uživo
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Kako i u ovakvim izvanrednim okolnostima ne bismo izgubili kontakt s publikom, došli smo na ideju da svaki petak u 20 sati emitiramo snimku jednog našeg koncerta. Ciklus ovakvih koncerata u doba korone nazvali smo „Iz tinela na koncert“

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marinka Katunarića, s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja, a već sljedeće godine, točnije je 25. lipnja 1991. osnovano je Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio (skraćeno GMD Sanctus Domnio). Društvo u svom sastavu trenutno ima Mandolinski orkestar Sanctus Domnio, Mladi mandolinski orkestar Anđeli svirači i više komornih mandolinskih skupina, a vodi i vlastite škole mandoline i gitare u kojima priprema svoj pomladak prema odobrenim programima ovih instrumenata za osnovne glazbene škole.

Članovi orkestra Sanctus Domnio su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i profesori splitske Glazbene škole.
Mandolinski orkestar Sanctus Domnio, koji se od 1991. nalazi pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa, je do sada održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Vatikan, Njemačka,
Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija). Redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota, u Imotskom, gdje odnosi prve nagrade.

Bio je i sudionik brojnih međunarodnih festivala i natjecanja: u Varezeu, Italija (1998.), Bologni, Italija (2000.), Ali, Italija (1999., 2000., 2015.), Friedrichafenu/Bodenseeu, Njemačka (2002.), Pragu, Češka (2004.), Logroñu, Španjolska (2005.), Bambergu, Njemačka (2006.), Veroliu, Italija (2008.), Ramiremontu, Francuska (2009.).

Posebno se može istaknuti sudjelovanje na međunarodnom natjecanju za mandoliniste ‘’Giacomo Sartori’’ održanom u Ali (Italija) 27.-29. ožujka 2015. gdje je orkestar proglašen najboljim u Europi osvojivši prve nagrade u Kategoriji C (orkestri), Kategoriji Najbolja izvedba zadanog programa, Kategorija B – trio, kvartet, kvintet – Kvintet IDILIO te treća nagrada u Kategoriji A -dua.

Orkestar je dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad, među kojima je i Nagrada Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu.
Na svom repertoaru ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble te prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Prije svega je, međutim, prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora (Vlado Sunko, Tomislav Kalebić, Pavle Sviličić, Gordan Tudor, Ivan Božičević, Bruno Matijašević,…). Kao kvalitetan izvođač, potakao je više skladatelja da se pozabave skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više skladbi i posvećeno te ih je praizveo.
Orkestar je snimio tri CD-a.

U normalnim uvjetima života probe mandolinskog orkestra Sanctus Domnio se održavaju 2 puta tjedno, a otkako je nastupila zabrana okupljanja uslijed epidemije korona virusa, probe, a ni koncerti
se ne održavaju.

Kako i u ovakvim izvanrednim okolnostima ne bismo izgubili kontakt s publikom, došli smo na ideju da svaki petak u 20 sati emitiramo snimku jednog našeg koncerta. Ciklus ovakvih koncerata u doba korone nazvali smo „Iz tinela na koncert“, za čiji vizual je zaslužan predsjednik našeg društva, Pavle Sviličić.

Ciklus ne bi bilo moguće realizirati bez našeg velikog prijatelja, entuzijasta i vjernog pratitelja Orkestra na gotovo svim njegovim nastupima, Tomislava Unušića, koji već 15-tak godina vrijedno snima sve naše koncerte, a rado nam i sad pomaže s montažom zvučnih i
audio zapisa kako bi u optimalnoj kvaliteti dospjeli na naš Youtube kanal.

Ciklus „Iz Tinela na koncert“ je zamišljen tako da za svaki koncert jedan od članova Orkestra snimi najavu koju onda šalje na montažu dopredsjednici Društva i koordinatorici projekta, Željani Cvitanović, koju ona srijedom ili četvrtkom postavlja na Facebook stranicu i Instagram profil Društva,
dok se petkom u 20 sati premijerno prikazuje koncert na Youtube kanalu GMD Sanctus Domnio.
Važno je napomenuti da je snimku koncerta moguće pogledati i nakon premijere jer ostaje na Youtube-u.

S ciklusom smo krenuli 10. travnja 2020., a dosad smo imali tri online premijere:
– Koncert povodom obilježavanja 20 godina GMD Sanctus Domnio
– MAESTRO – Koncert povodom obilježavanja 20 godina smrti našeg osnivača Marinka Katunarića
– Koncert povodom obilježavanja 28 godina GMD Sanctus Domnio
U petak, 1. svibnja 2020. u 20 sati bit će premijera koncerta kojim smo obilježili 25 godina postojanja,
kojeg su svojom izvedbom uveličali i naši glazbeni suradnici i prijatelji.

Link na kojem možete pratiti današnji koncert: KLIK OVDJE

Link za najavu: KLIK OVDJE

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.