//Svjetski dan slobode medija-3. svibanj

Svjetski dan slobode medija-3. svibanj

“Poražavajuće su i brojke poginulih i ubijenih novinara tokom posljednjih 10 godina”

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela kao i odavanje poštovanja novinarima koji su izgubili život obavljajući svoj posao. 

U današnje vrijeme novinari su, posebice na Balkanu, podcijenjeni i potplaćeni iako su jedni od najobrazovanijih radnika. Samim time, pritisnuti su neimaštinom, a u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kojem ih vlasnici medija drže godinama, podložni su samocenzuri.
Netrpeljivost prema medijima, populizam te kriminal i korupcija su među značajnim faktorima koji zatiru sigurnost novinara. 

I ove godine se 3. svibanj u svijetu dočekuje uz opći trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uvjeta za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija.

Novinarima se nameće da objavljuju već pripremljene tekstove koji se sastavljaju u marketing službama, a urednicima se izdaju uputstva od „medijskih stručnjaka“ političkih vlastodržaca koji događaj trebaju pratiti, a unaprijed im se daje na znanje tko će im na terenu biti sugovornici. Uz sve češću ovakvu praksu manipuliranja, sve je manje prave slobode medijskog izražavanja. Također su poražavajuće i brojke poginulih i ubijenih novinara tokom posljednjih 10 godina.

Ove će se godine Svjetski dan slobode medija obilježiti globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. Kampanja će osobitu pozornost posvetiti temama kao što su sigurnost novinara i medijskih radnika, neovisno i profesionalno novinarstvo bez političkog i komercijalnog utjecaja te ravnopravnost spolova u svim aspektima medija.

Također, svakog 3. svibnja, još od 1997.g dodjeljuje se i UNESCO-ova nagrada za slobodu medija „Guillermo Cano“. Njome se odaje počast osobi, organizaciji ili ustanovi za izuzetan doprinos obrani i/ili promociji slobode medija, osobito kada je to učinjeno u uvjetima izrazite opasnosti. 

Samo zaštićeni novinari mogu biti i slobodni, a bez slobodnih novinara i medija nema ni demokratskog društva!

Anja Prajninger

Doktore, hitno!