//Vraćanje u formu nakon karantene – Petar Donjerković

Vraćanje u formu nakon karantene – Petar Donjerković

Kako se vratiti u formu nakon fizičke neaktivnosti u karanteni savjetuje nam Petar Donjerković iz My Look Fitness centra za žene

 

Svjesni smo činjenice da je ova karantena zbog virusa napravila jedan zastoj, kako u fitness industriji, tako i našem organizmu. Tjelesna neaktivnost uslijed boravka u kući je doprinijela i učestalim posjetima kuhinji, točnije frižideru te je većina nas dobila na tjelesnoj težini i samim time narušila fizičku formu.

Postepenim popuštanjem mjera našeg kriznog stožera doći će i do otvaranja fitness centara, tako da će povratak u fitness formu definitivno biti brži i lakši negoli na samom početku našeg fitness djelovanja jer ne smijemo zaboraviti činjenicu da naše tijelo pamti fizičku aktivnost.

Međutim, povratak u formu mora biti postepen i mora biti smislen. Ukoliko pričamo o skidanju viška kilograma i masnih naslaga, potrebno je jedno vrijeme isključivo se posvetiti kardiu ili preciznije, hodanju na pokretnoj traci, korištenju orbitreka, bicikle, stepera te na taj način aktivirati tijelo sa manjim brojem okretaja, odnosno manjom brzinom barem 2-3 tjedna, a onda nakon toga postepeno se upustiti u ostale vježbe potrebne za fitness formu, kao što su trbušnjaci, pilates vježbe, medicinske vježbe pa sve do sprava za pojedine djelove tijela, ali sa malim opterećenjem i velikim brojem ponavljanja.

Ukoliko pričamo o održavanju tjelesne težine, jačanju mišića te dobijanju mišićne mase, u tom slučaju naglasak je na tzv. anaerobnim vježbama kao što su vježbe na spravama, sklekovi, dizanje utega, vježbe sa šipkama te dizanje vlastite težine. U početku, tj. u ovom slučaju nakon karantene, moramo definitivno koristiti laganije utege i sprave sa manjim otporom kako bismo izbjegli ozljede, te postepeno podizati opterećenje kroz jedan izvjesni vremenski period.

Poanta cijele priče je da vraćanje u formu zahtijeva jedan predan i smislen plan tijekom kojeg trening kojeg radimo mora imati, kako ja uvijek kažem, „glavu i rep“ te ništa ne smijete raditi na svoju ruku već se uvijek možete posavjetovati i raspitati kod fitness trenera koji su u ovoj karanteni bili aktivni i pripremili za vas pregršt vježbi.

D.H.

Doktore, hitno!